COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Кристалина Георгиева и МВФ - коментар на Милен Керемедчиев и Емил Хърсев

Кристалина Георгиева има дълъг и успешен път в МВФ и Световната банка. Става въпрос за талантлив и упорит човек. Това каза в Сутрешния блок на БНТ финансистът Емил Хърсев. Това не е кандидатура на България за тази позиция, тя е подкрепена от всички страни-членки на ЕС, въз основа на нейните лични качества. Това коментира по темата Милен Керемедчиев, бивш министър на външните работи и икономиката.Кристалина Георгиева е единствен кандидат за поста управляващ директор на МВФ.

от БНТ
07:44, 25.09.2019
Чете се за: 00:21 мин.
У нас

Хърсев каза още, че САЩ по традиция оглавяват Световната банка, Западна Европа оглавява МВФ. Той очаква и този път да има консенсус. Без конкуренция е оставал всеки управляващ директор, тъй като консенсус се постига на по-ранен етап.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева създаде по-малко напрежение по преговорите между европейските лидери, на фона на сформирането на състава на новата Европейска комисия и парламент.

Емил Хърсев каза, че очаква изключително успешен мандат на Георгиева, тъй като тя познава проблемите в регионите, където МВФ ще концентрира работата си - Латинска Америка, Аржентина, Украйна и страните от периферията на бившия Съветски съюз.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС разшири санкциите срещу Турция
ЕС разшири санкциите срещу Турция
Отвъд границите: Наталия Делева: Медитация на невидимото
"Отвъд границите": Наталия Делева: Медитация на невидимото