Кристалина Георгиева има дълъг и успешен път в МВФ и Световната банка. Става въпрос за талантлив и упорит човек. Това каза в Сутрешния блок на БНТ финансистът Емил Хърсев. Това не е кандидатура на България за тази позиция, тя е подкрепена от всички страни-членки на ЕС, въз основа на нейните лични качества. Това коментира по темата Милен Керемедчиев, бивш министър на външните работи и икономиката.

Кристалина Георгиева е единствен кандидат за поста управляващ директор на МВФ.

Хърсев каза още, че САЩ по традиция оглавяват Световната банка, Западна Европа оглавява МВФ. Той очаква и този път да има консенсус. Без конкуренция е оставал всеки управляващ директор, тъй като консенсус се постига на по-ранен етап.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева създаде по-малко напрежение по преговорите между европейските лидери, на фона на сформирането на състава на новата Европейска комисия и парламент.

Емил Хърсев каза, че очаква изключително успешен мандат на Георгиева, тъй като тя познава проблемите в регионите, където МВФ ще концентрира работата си - Латинска Америка, Аржентина, Украйна и страните от периферията на бившия Съветски съюз.