НОВИНИ

Кристалина Георгиева с видеообръщение: Аз се гордея, че съм българка

Специално видеообръщение на Кристалина Георгиева по повод поемането на 5-годишния мандат като управляващ директор на МВФ от утре. Преди това българката беше изпратена с емоционална церемония в централата на Световната банка. Събраха се близо 1000 служители, имаше изненада - хоро, което българката поведе.

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 30.09.2019
5390
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Кристалина Георгиева беше три години главен изпълнителен директор на банката, а тази година за няколко месеца временен президент. В своето обръщение тя подчертава, че е първият човек от развиваща се пазарна икономика, който ще ръководи Международния валутен фонд.

;
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ: За мен е изключителна чест, че бях избрана за следващия Управляващ директор на Международния валутен фонд. Аз съм първият човек от развиваща се пазарна икономика, който ще ръководи Фонда, и трябва да си призная, че предизвикателствата, с които ние сме се сблъсквали като нация и държава, много ми помогнаха да се подготвя за този пост.
Аз се гордея със силната подкрепа на нашата страна, на страните от нашия регион, както и на останалите развиващи се и развити икономики. Тази подкрепа се дължи на моя опит през годините, включително на това, което научих във времето на големия икономически преход на нашата страна.
Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел - да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си. За да постигнем тази цел е по-важно от всякога да работим всички заедно. В това отношение МВФ има ключова роля.
Аз искам да благодаря на нашия премиер Бойко Борисов, на правителството, работиха за моята кандидатура. благодаря на всички, които изпратиха пожелания за успех, за подкрепата, която получих от толкова много от вас. Това е изключителен момент за мен, но той е чест за целия ни народ. Аз се гордея, че съм българка. Вашата подкрепа е и голяма отговорност. Ще направя всичко по силите си да представлявам страната ни успешно, изпълнявайки своите задължения всеки ден. Благодаря.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама работници пострадаха тежко при инцидент в ТЕЦ Марица Изток 1
Двама работници пострадаха тежко при инцидент в ТЕЦ "Марица Изток" 1
Любчо Нешков: Сближаването между България и Северна Македония е необратим процес
Любчо Нешков: Сближаването между България и Северна Македония е необратим процес