НОВИНИ

Кристалина Георгиева влиза в битката за генерален секретар на ООН

Правителството издигна еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Тя започна мигновено кампанията си като излезе в отпуск от Европейската комисия. Едновременно с номинацията на Георгиева, кабинетът оттегли политическата подкрепа за досегашния кандидат Ирина Бокова заради резултатите от последното гласуване, на което председателката на ЮНЕСКО беше класирана на шесто място. Самата Бокова заяви за "24 часа", че не вижда сериозна причина да се оттегли от надпреварата. Заради рокадата левицата в парламента обяви, че обмисля вот на недоверие за правителството. Според изданието "Политико" Кристалина Георгиева е поставила условия, за да влезе в надпреварата - да бъде общ кандидат на региона и да не получи вето от нито една от петте постоянни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 28.09.2016
Чете се за: 03:15 мин.
По света

Основният мотив на кабинета да оттегли политическата си подкрепа от Ирина Бокова е резултатът от последното предварително гласуване за генерален секретар в ООН на 26 септември. Ирина Бокова се класира шеста, смъквайки се с една позиция. Тя получи 6 гласа "окуражавам", 7 "не окуражавам" и 2 "без мнение".

Премиерът Борисов припомни заявката си отпреди 26-ти, че ако Бокова не е на първо или второ място, ще ревизира позицията си относно нейната кандидатура. Това и направи днес.

И той, и министърът на външните работи Даниел Митов й благодариха за положените усилия, но, по думите им, след внимателен анализ и преценка, а и след консултации с партньорите на България сред страните в Източноевропейската група, е взето решението еврокомисар Кристалина Георгиева да бъде новата българска кандидатура.

Премиерът заяви, че до последно и МС, и президентството, и МВнР са работили в полза на кандидатурата на Бокова и припомни бързото отзоваване на Румяна Желева, която като външен министър се представи зле на изпита за еврокомисар и тогава Борисов веднага я оттегли.

Даниел Митов нарече решението тежко, но необходимо. И заяви, че оттук нататъщ предстои една още по-тежка и трудна кампания. Категорично отрече да е лобирал против Ирина Бокова, да се е обаждал, включително и в СС на ООН, за да разяснява кого България ще издигне и кого не и нарече всички тези спекулации лъжи и който ги твърди - лъжец. Похвали качествата на Георгиева като човек, който беше вицепрезидент на СБ, два мандата еврокомисар и който на практика е вършил дипломатическа работа. Човек, който по думите му, е уважаван по целия свят.

Даниел Митов, министър на външните работи: Това е трудно решение. Но беше необходимо, за да дадем още един шанс на България, а и на Източноевропейската група да излезе в случая със сериозен шанс пред кандидатите, които, виждате, са далеч пред г-жа Бокова. Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри, на държави-членки на СС, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не - са лъжи. Който твърди такова нещо, е лъжец или борави с неточна информация. Или е подведен, или съвсем умишлено лъже. Това трябва да се чуе много ясно. Никога не съм си позволил такова нещо

Официално вече правителството стои зад кандидатурата на Кристалина Георгиева. Трябва да подчертаем, че само и единствено Ирина Бокова може да оттегли кандидатурата си писмено. Никой друг не може да направи това.

Няма процедура, при която държава да оттегли нечия кандидатура, България не може да направи това с кандидатурата на Ирина Бокова. Министър Митов заяви, че българското правителство е взело решение като правителство на една суверенна държава и оставя изцяло в преценката на Ирина Бокова как да постъпи оттук нататък. По-късно в парламента той припомни, че и друг път е имало такива прецеденти - страна да оттегля подкрепата си от една кандидатура и да номинира друга. Припомни как Весна Пусич, след като хърватското правителство оттегли подкрепата си от нея, излезе от надпреварата. Той се надявал и Бокова да направи същото.

Но опитът показва, или поне Китай е заявил, че няма да подкрепи кандидати, които не са подкрепяни официално от родната си страна. Разбира се, има и прецеденти. Пред БНТ дипломати обясниха, че през 1952 година Индия е оттеглила подкрепата си от първия свой кандидат и е предложила втори, като и двамата са продължили участието си.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Положихме огромни усилия. Знаете - това е една изключително сложна процедура. Действително, повтарям и г-жа Бокова положи много усилия. Аз дадох пример с г-жа Румяна Желева, като външен министър, когато кандидатства за еврокомисар и още на първото негативно представяне я оттеглихме. Дадохме миналия път последен шанс, да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с едно място надолу. Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас. Така че, ще се тиражират много лъжи, но мисля, че това решение е правилно.

Шансовете й според външният министър, а и премиера, са доста добри. Тя се не ложи спешно да влезе като кандидат на България за еврокомисар по международното сътрудничество и хуманитарна помощ през януари 2010 г., след като Румяна Желева не се представи добре на едно от изслушвания в ЕК. Георгиева тогава остави поста си на вицепрезидент в СБ, представи се отлично и вече е втори мандат еврокомисар с доста по-важен ресор - бюджет.

Митов я определи като човек, който в крайна сметка има и добри дипломатически качества, тъй като постовете, които е заемала изискват такива качества. Според него в хода на предварителни разговори кандидатурата й е показала добри шансове, което е и натежало при избора от страна на кабинета.

От ЕК официално заявиха, че Кристалина Георгиева е официално в неплатен отпуск, ще я замества Гюнтер Йотингер.

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер реши еврокомисар Гюнтер Йотингер временно да отговаря за портфолиото - Бюджет и човешки ресурси. Премиерът Борисов и заместник-председателят Георгиева информираха Юнкер за решението на българското правителство тя да бъде номинирана за поста и председателят Юнкер уважи молбата тя да излезе в неплатен отпуск за месец октомври. През този период Кристалина Георгиева и Европейската комисия ще гарантират по напълно прозрачен начин стриктно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и с работата й като член на комисията.

По процедура оттук нататък следва още едно гласуване на 5 октомври. Тогава страните вече ще гласуват с цветни бюлетини и гласуването ще бъде явно. Самата процедура е следната: 15-членният СС на ООН гласува и избира кандидат, след което изготвя препоръка до Общото събрание този кандидат да бъде избран.

Печели онзи кандидат, който събере 9 гласа от 15-те членки на СС, като и 5-те постоянни страни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция, трябва също да са гласували "за" него. И 5-те членки в хода на гласуването имат право на вето. Накрая 193-те членки на Общото събрание избират новия генерален секретар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юз Алешковски – гост на Европейските писателски срещи
Юз Алешковски – гост на Европейските писателски срещи
Агенция Афис: Балотаж между кандидата на ГЕРБ и ген. Румен Радев
Агенция "Афис": Балотаж между кандидата на ГЕРБ и ген. Румен Радев