НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Жените са по-самовзискателни

Женската сила идва от самовзискателността - това заяви в студиото на „Панорама“ временният директор на Световната банка Кристалина Георгиева. По-рано днес тя беше на форум в София, където представи доклад на тема: „Жени, бизнес и законодателство“. Георгиева заяви, че антиглобалистките настроения по света се дължат главно на растящото социално и икономическо неравенство.

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 01.03.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Капиталът на Световната банка беше увеличен с 50% и то по време на управлението на Доналд Тръмп. Това се е случило, защото взаимнозависимостта в света не може да се отрече, обясни Кристалина Георгиева.

Ако вниманието не е концентрирано върху проблемните и бедни точки в света, той няма да е безопасен, допълни тя.

По думите на Кристалина Георгиева, световната търговия ни служи добре, а неравенството между бедни и богати е основната причина за антиглобалистките настроения в света.

Кристалина Георгиева, временен президент на Световната банка: Когато ние търгуваме и работим заедно, светът става по-мирен.

Ако развитието обаче върви така, че неравенството се увеличава, ще има съпротива от страна на хората - това се вижда както в САЩ, така и в Европа, заяви Георгиева.

Кристалина Георгиева, временен президент на Световната банка: Като общество не можем да се концентрираме достатъчно добре върху тези, които имат повече нужда от подадена ръка, за да живеят по-добре.

Растежът на икономиката в световен план се забавя, но на България ѝ помагат ниския дълг и бюджетният излишък, обясни Георгиева.

Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света не са равни на мъжете, заяви по-рано днес Кристалина Георгиева на форум в София.

;

По думите ѝ, женската сила идва от това, че жените са по-самовзискателни, а неравенството между жените и мъжете в работната сфера повече амбицира представителките на нежния пол.

Добрата новина за България е, че сме сред 30-те страни, които са направили най-много, за да премахнат законовите пречки пред жените в бизнеса, обясни Георгиева.

Кристалина Георгиева, временен президент на Световната банка: Трябва да приемем, че жените имат нужда от повече свобода на действие, като премахнем законовите пречки пред тях.

Кристалина Георгиева цитира данни, според които 2,8 млрд. жени по света имат по-малко право да работят, отколкото мъжете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в специално интервю за БНТ
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в специално интервю за БНТ
Представители на Комисията по култура към ЕП са на посещение в Пловдив
Представители на Комисията по култура към ЕП са на посещение в Пловдив