Криза и в Испания: Вот на недоверие за Мариано Рахой

След седмица на политически обрати в Италия, сега Испания поставя на изпитания стабилността на Южна Европа с вот на недоверие срещу правителството. Оцеляването на премиера Мариано Рахой виси на косъм заради корупционен скандал в собствената му консервативна партия. Днес в испанския парламент започнаха дебатите, а гласуването е утре. Според испански медии, опонентите на Рахой са събрали достатъчно гласове, за да го свалят.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
преди 2 години
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В основата на политическата буря е най-големият корупционен скандал в Испания под названието "Гюртел" или в превод от немски колан - игра на думи с името на един от основните заподозрени бизнесменът Франсиско Кореа.

Аферата "Гюртел" започнала преди почти 10 години, представлява корупционна схема в управляващата Народна партия за измами, укриване на данъци и пране на пари с цел партийно финансиране. Миналия месец бяха осъдени 29 длъжностни лица и бизнесмени, а миналата година Мариано Рахой стана първият действащ премиер, привикан да дава показания в съда.

Мариано Рахой - премиер на Испания: Присъдите не посочват вина на Народната партия за създаване на институционална корупционна система. Те показват, че определени членове на партията са участвали в създаването на паралелна система с отговорни за това компании.

Вотът на недоверие беше внесен от Социалистическата партия.

Педро Санчес - лидер на Социалистическата партия: Ще ви задам един въпрос, г-н Рахой. Готов ли сте да подадете оставка, днес, тук, в този момент? Подайте оставка, г-н Рахой, и всичко ще свърши.
Мариано Рахой: Съдебното решение е прикритие за истинската причина за вота на недоверие, който издава слабата увереност на г-н Санчес, че може да получи властта като останалите, печелейки избори.

Социалистите имат нужда от 176 от общо 350 депутатски гласа. В последните часове Педро Санчес успя да си осигури подкрепата на малките партии от Каталуния и Баския регион, а това означава, че утре Мариано Рахой може да загуби премиерския пост. Санчес вероятно ще управлява до свикването на нови избори.

Топ 24
Най-четени