НОВИНИ

Криза с боклука в пловдивското село Белащица

Десетки семейства от вилната зона на село Белащица настояват около къщите им да бъдат поставени повече кофи за смет и боклуците да се извозват по – често. От общината обаче отговарят, че сметосъбирането се организира спрямо парите, постъпили от данъци. А близо 70% от новопостроените къщи в района нямат акт 16, не са регистрирани и не плащат данъци.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
07:44, 22.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Според живеещите в местността „Горни Грамади”, по – известна като вилната зона на Белащица, препълнените кофи за смет са ежедневие.

Милкана Палавурова: Няма как два бобъра да обслужат колко са, към 50 къщи наоколо.

Броят на съдовете за смет обаче, се определя според къщите, за които се плащат данъци.

Цветанка Читакова – кмет на село Белащица: 70% от новопостроените сгради в местностите не са регистрирани, т.е. нямат акт 16.
Милкана Палавурова: Според закона можеш до 5 години да не си плащаш акт 16 и да не си плащаш данък смет, след като закона го позволява, защо хората да не се възползват.

Проблемът с боклука нагнети напрежение и между живеещите в самото село и хората от вилната зона.

Велина Пиронкова: Те не си плащат данъците, това е истината, хвърлят боклука където си намерят и в нашите кошове, това е срамота.
Пламен Гявурски: ...че има хора, които нямат акт 16 и не плащат данъци, верно е това твърдение, махнете големите кофи и не слагайте кофи на хора, които нямат акт 16. Ето един механизъм, за да може всеки да си декларира имота... Отивам аз, показвам си нотариалния акт, имам акт 16, слагат ми кофа.

Голяма част от предложенията на хората, ще бъдат приети. Индивидуални кофи ще бъдат раздадени на законно регистрираните къщи.

Цветанка Читакова – кмет на село Белащица: А малко по-навътре в улицата ще поставим възможно три или 4 съда и да уточним колко често ще бъдат събирани.

За сметоизвозването в самото селото ще бъде осигурен трактор, планира се и поставянето на допълнителни гондоли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират още средства за новия храм в санданското село Джигурово
Събират още средства за новия храм в санданското село Джигурово
Извънредно заседание на Общинския съвет във Варна
Извънредно заседание на Общинския съвет във Варна