Иран се оттегля от ангажиментите си по ядреното споразумение и обеща да започне да обогатява уран за своите технически нужди. Решението идва три дни след убийството на най-висшия ирански военен командир. Европейският съюз изрази съжалението си по повод намерението на Иран да се оттегли от споразумението. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика по спешност този следобед посланиците на страните от пакта.

Техеран се прощава днес с генерал Сюлеймани. Американският президент Доналд Тръмп заплаши Багдад със санкции заради резолюцията на иракския парламент чуждите войски да напуснат страната.

Това е доказателството на Иран какво означава Сюлеймани за иранците. Милиони се стекоха по улиците на Техеран, за да се простят с убития военен командир. Прощалната церемония просълзи и върховния лидер на Иран аятолах Хаменей.

"Смърт за Америка" - крещят тълпите. Закани към Съединените щати отправи и дъщерята на Сюлеймани.

Зейнал Сюлеймани, дъщеря на Касем Сюлеймани: Америка и ционистите трябва да знаят, че ги чакат черни дни, заради мъченичеството на баща ми, което пробуди съзнанието на хората.

Наследникът на Сюлеймани Есмаил Гаани. се закани пред тленните останки на предшественика си да отмъсти за смъртта му.

Есмаил Гаани, командир на бригадите Кудс: Ще изгоним американците от региона в няколко стъпки. Върховният лидер подкрепя това.

От години Гаани беше заместник на генерала. От 2012-а той е в американския списък със санкционирани лица заради финансиране на операции в Ирак, Ливан и Йемен. Контакти и влияние в чужди държави, на които Гаани ще разчита, за да отмъсти за убития си командир.

Засега единственият отговор на Техеран е, че спира да изпълнява ангажиментите си по ядреното споразумение. Постигането на сделката през 2015-та беше посрещнато с бурна радост в Иран.

Радостта беше до 2018-а, когато Съединените щати се оттеглиха от споразумението. Днес Тръмп заяви, че Иран никога няма да създаде ядрено оръжие.

Американският президент напомни и на Ирак за военновъздушната база Балад. Той изтъкна, че за построяването ѝ са дадени милиарди долари. И предупреди, че американските войски няма да се изтеглят, докато Багдад не плати парите за базата.

Иран се оттегля от ядрената сделка от 2015 г.

Иран се оттегля от ядрената сделка от 2015 г.

Иран съобщи, че престава да спазва задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г., което подписа заедно със САЩ и още пет държави.