НОВИНИ

Кризата в Либия се задълбочава, опитите за дипломация без резултат

Битката за власт в Либия достигна столицата Триполи. Силите на маршал Халифа Хафтар са превзели бившето международно летище на града и още две населени места и продължават офанзивата си срещу правителството, признато от ООН.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:46, 06.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Генералният секретар на Световната организация Антониу Гутериш напусна Либия след безрезултатни преговори с маршал Хафтар, който се държал "предизвикателно".

Съветът за сигурност призова източнолибийските сили да прекратят офанзивата си, която заплашва стабилността на Либия.

Кристоф Хойсген - ротационен председател на СС на ООН: Съветът също така призовава всички сили да понижат и прекратят военната активност. Не може да има военно решение на конфликта.

Международно признатото правителство в Триполи подготвя града за отбрана. За удържане на столицата са пристигнали въоръжени групировки от Мисрата. Те изиграха значителна роля при свалянето на Кадафи и освобождаването на град Сирт от "Ислямска държава". Авиацията на Триполи е нанесла удари срещу Либийската национална армия на 80 км южно от столицата.

Маршал Хафтар е отклонил предложение на генералния секретар на ООН за среща в Женева с премиера на правителството в Триполи Файез Сарадж, съобщава телевизия "Ал Джазира". Либийската национална армия контролира източните райони на Либия и има своя паралелна администрация в Бенгази. В сряда тя обяви офанзива за прочистване на Западна Либия от "терористи и наемници".

В средата на април общолибийска национална конференция в град Гадамес ще търси изход от осемгодишната криза в северноафриканската страна. Русия и Египет координират действия за възстановяване на либийската държавност чрез национален диалог, обяви руската дипломация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцката полиция край Солун блокира пътя на мигрантите към Северна Македония
Гръцката полиция край Солун блокира пътя на мигрантите към Северна Македония
Завърши срещата на външните министри от Г-7
Завърши срещата на външните министри от Г-7