НОВИНИ

Кризата във Венецуела: Сблъсъци между военни и граждани по границата

Сблъсъци между военни и граждани по венецуелската граница. Според неправителствени организации има най-малко две жертви. Президентът Николас Мадуро отказва да пусне хуманитарната помощ в страната.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:14, 24.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Сълзотворен газ и гумени куршуми летяха към всички, които се опитаха да стигна до камионите с хуманитарна помощ на границата между Венецуела и Бразилия. Венецуелци са и от двете страни на барикадата - обикновени граждани, повечето привърженици на лидера на опозицията и самопровъзгласил се за президент Хуан Гуайдо, и военни, които застават зад държавния глава Николас Мадуро.

- "Искам тази хуманитарна помощ да влезе, защото имам семейство... Те нямат лекарства! Баба ми почина, разболя се, нямаше лекарства, нямаше какво да яде..."
;

Не по-различна е и ситуацията на границата между Венецуела и Колумбия. По данни на колумбийските власти при сблъсъците са ранени 285 души, включително 30 колумбийци. Президентът на Венецуела Николас Мадуро, нареди да бъдат прекратени дипломатическите връзки с Колумбия. А от там започнаха изтеглянето на камионите с храни и лекарства от размирните гранични райони.

Във венецуелската столица се проведоха шествия в подкрепа и срещу Мадуро. Хуан Гуйдо призова международната общност да обмисли "всички варианти". Утре той ще се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който ще участва в среща на Групата от Лима, която ще търси изход от кризата във Венецуела. А в испанската столица Мадрид стотици венецуелци се събраха на един от площадите в града и призоваха Николас Мадуро да пусне тоновете хуманитарната помощ във Венецуела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треска за Оскар-и: Холивуд е готов за 91-та церемония на престижните награди
Треска за "Оскар"-и: Холивуд е готов за 91-та церемония на престижните награди
​Парламентарни избори в Молдова
​Парламентарни избори в Молдова