НОВИНИ

Кризата във Венецуела: Кой е Хуан Гуайдо?

Хуан Гуайдо - доскоро почти неизвестен политик, който за броени дни събра симпатиите и надеждите на голяма част от хората във Венецуела. Случайни ли са събитията, които го издигнаха на гребена на политическата вълна или кариерата му е подготвяна дълго и старателно? Ето нещо повече за младия мъж, който поразително бързо беше признат за временен лидер на Венецуела.

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 09.02.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Не Хуан Гуайдо избира политиката, а по-скоро тя - него. Недоволството от чавизма го застига още преди преди 20 години - с активирането на свлачища в щата Варгас. Заради неадекватни решения на режима, пострадалите, сред които и семейството на Гуайдо, остават без храна и подслон с месеци.

Като студент Хуан участва в протести срещу опита на Чавес да промени конституцията, за да си осигури неограничен брой президентски мандати.

;

3 години по-късно Мадуро е само вицепрезидент, а Хуан влиза в политиката на мястото на друг депутат. През 2018 г. оглавява парламента. А през 2019 г. се провъзгласи за временен президент. Политическа кариера, която едва ли е възможна за сам човек.

Има го, обаче и Леополдо Лопес. Икономист от Харвард. През 2009 г. Той и Гуайдо участват в учредяването на партията Народна воля. В ръководството ѝ Хуан се нарежда след Лопес и Фреди Гевара. През 2014 г. Леополдо е осъден на 14 години затвор за подтикване към насилие при протести.

Но съпругата на Лопес, Лилиан Тинтори, пътува. През 2017-та тя е посрещната на официална вечеря в Белия дом, организирана от американския сенатор Марко Рубио - съветника на Тръмп за Венецуела. Часове след вечерята във Вашингтон, Тръмп качва снимка в Туитър с Лилиан, вицепрезидента Майк Пенс и Рубио.

;

Снимката е с надпис „освободете Лопес НЕЗАБАВНО“. В Уикилийкс, като лидер на "Народна воля", Лопес е описан от американски дипломат в Каракас като: „арогантен, отмъстителен и гладен за власт.“

Самият Гуайдо остава встрани от политическите прожектори. Досега. Защото последните му изяви го изкараха не само начело на опозицията, но и на световната сцена. От индустриално инженерство в Каракас, през магистратура в Съединените щати, до временен президент на Венецуела: 35-годишният Хуан Гуайдо е на път да се превърне в символ на младите венецуелци, които търсят адекватна реализация на способностите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-и пореден протест на жълтите жилетки във Франция
13-и пореден протест на "жълтите жилетки" във Франция
Протестът във Войводиново премина без напрежение
Протестът във Войводиново премина без напрежение