НОВИНИ

Кризата във Венецуела: Засилва се натискът над управлението на Мадуро

Хуан Гуайдо ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. Външното ни министерство е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права, се посочва още в документа. Междувременно деветнадесет страни от Европейския съюз признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и призоваха за свикването на нови избори. С позиция за Венецуела излезе и Групата от Лима.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:22, 05.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Американските държави от Групата от Лима призоваха венецуелската армия да подкрепи опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

В обща декларация, приета на кризисна среща в Отава, единадесет от 14-те страни в регионалната организация приканиха венецуелските въоръжени сили да проявят лоялност към временния президент. Те настояха преходът към демокрация във Венецуела да се извърши бързо, но без насилие и без чужда въоръжена намеса.

Кристия Фрийланд, министър на външните работи на Канада: Искам да се спра на въпроса за външна военна намеса. Много важна е точка 17 от нашето комюнике, което приехме, а именно, че "държавите от Групата от Лима подкрепят мирен преход чрез политически и дипломатически средства и без използването на сила".
;

Николас Мадуро нарече "отблъскващ и жалък" призива на Групата от Лима и разкритикува европейските държави, които признаха председателя на парламента за временен президент.

Освен това Мадуро отхвърли хуманитарна помощ от САЩ и заяви, че се е обърнал към папата за подкрепа и посредничество за излизане от кризата.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Няма да допусна да обиждат венецуелския народ. Ако искат да помогнат на Венецуела, да сложат край на блокадата и санкциите, да освободят държавните банкови сметки.
;

Хуманитарна помощ бе поискана от изпълняващия длъжността президент Хуайн Гуайдо, който изрази надежда, че тя скоро ще пристигне в страната. Той благодари и на европейските правителства за оказаната подкрепа.

Хуайн Гуайдо, председател на парламента на Венецуела: Два са важните въпроси в краткосрочен план - защита на активите на Венецуела в Европа и искането за хуманитарна помощ. Добрата новина е, че от Германия идва помощ от 6 милиона евро, а Канада ще даде допълнително 53 милиона канадски долара.

А междувременно, представители на опозиционния лидер съобщиха, че на 14 февруари във Вашингтон ще се състои конференция за хуманитарна помощ за Венецуела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Наоми Кембъл има връзка с певеца Лиъм Пейн
​Наоми Кембъл има връзка с певеца Лиъм Пейн
​Отнесени от вихъра – филмът най-голям провал и най-голям успех на Холивуд
​"Отнесени от вихъра" – филмът "най-голям провал" и "най-голям успех" на Холивуд