НОВИНИ

"Къртицата" на метрото излезе при театър "София"

Новите осем метростанции на софийското метро вече са изградени, започва работа по обзавеждането им. До края на годината вече ще могат да се използват от гражданите. Новите 8 км от третата линия на метрото бяха прокопани от тунелопробивната машина, която тръгна от "Красно село" и днес излезе на повърхността на бул. „Янко Сакъзов“.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:27, 27.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Днес на метростанция „Театрална“ освен прах и шум, имаше много радост и усмивки от успешно изпълнената мисия на така наречената „къртица“.

Последната си копка тунелопробивната машина направи на бъдещата метростанция на бул. „Янко Сакъзов“. Тук тя ще бъда разглобена и извадена от земята.

Работата по пробиването на тунела продължава в посока бул. „Владимир Вазов“, но по друг способ.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Така, че машината „Витоша“ свърши своята работа по третата линия на метрото, поне засега и можем да очакваме вече довършителните дейности.

Освен до „Театрална“, до края на годината столичани ще могат да се возят и до метростанциите „Орлов мост", „Патриарх Евтимий", „Христо Ботев", „Медицинска академия", „България", „Цар Борис III" и „Мизия", а през 2020 г. и до Горна Баня.

;

А утре на Общинския съвет ще бъде гласувана промяна в устройствения план на София, за да станат възможни и планираните разширения на първия и третия метролъч.

инж. Стоян Братоев, директор „Метрополитен“ ЕАД: Утре ще се гледа заданието, решение, за да се стартира изменение на Общия устройствен план, за да може действително да се подготви и регулационно трасетата за по-нататъшното развитие на метрото.

Едното разклонение ще е от спирка „Бизнес парк“ до Симеоновския лифт на Витоша, а второто от Военната академия към зала „Арена Армеец“ и до Окръжна болница. Строителство и на двете трябва да започне през 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 са случаите на морбили в страната
Над 50 са случаите на морбили в страната
Какви са очакванията и възможностите от срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун?
Какви са очакванията и възможностите от срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун?