НОВИНИ

БСП предлага три основни линии за преработка на антикорупционния закон

"Считаме, че предложеният текст от Министерството на правосъдието няма да сработи, защото според нас е концептуално сгрешен. Не се поддава на подобрение, а трябва да бъде изцяло преработен по три основни линии." Това казва в "Денят започва" Крум Зарков, зам.председател на БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 15.08.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Крум Зарков: Първата промяна е какво точно ще прави този орган. Ние считаме, че той трябва да се занимава ексклузивно с корупцията по високите етажи. Втората е как ще го прави. Ние мислим, че трябва той да има разследващи правомощия и третото е кой да го прави. Трябва председателят,основната фигура да бъде назначаван от една надпартийна фигура като президента.

Според БСП трябва да се извади само една от дирекциите на ДАНС - Специализираната дирекция, която се занимава с наблюдение на корупционни прояви на висши длъжностни лица и върху тази основа да се надгради и да се получи един цялостен и ефективен орган. Сопред тях Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и тази за конфликт на интереси не трябва да се сливат, защото има коренно различни функции и смесването им ще доведе до пълната му неработоспособност.

По въпроса за анонимните сигнали зам.председателят на БСП Крум Зарков каза, че всеки сигнал, независимо дали е анонимен, трябва да бъде положен на проверка.

Крум Зарков, БСП: Този,който се подпише с името си, ще получи право на обратна информация. Има предвидени специални текстове за защита на сигнализиращите граждани. Предвижда се Агенцията да може да се сигнализира и по медийни публикации. По думите им се предвижда Агенцията да се ограничи само върху определен тип лица и престъпление. Той ще бъде обвързан с мандат. който не може да бъде подновяван повече от веднъж. Искаме ясна отговорност да се носи за това кой ще го управлява. Ще се създаде цяла специализирана структура за този тип деяния.

Според Зарков знаците,които се дават на високо ниво, транслират в цялата общественост. "Всеки от нас, който има допир с администрацията мисли първо е на кой мога да се обадя, а не какво и къде трябва да свършва.", бяха думите му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Националния ден на спасението
Отбелязваме Националния ден на спасението
Голям пожар бушува и в Хърватия
Голям пожар бушува и в Хърватия