COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

„Кървава луна“ и „Великото противостоене на Марс“ наблюдаваме тази вечер

Тази вечер след 20 часа в небето ще може да се види най-дългото пълно лунно затъмнение и Великото противостоене на планетата Марс. Лунният диск ще се скрие за 100 минути и ще може да се наблюдава от територията на цялата страна. В Шумен астрономическата обсерватория ще покаже затъмнението на два големи екрана.

от Здравка Русева
17:49, 27.07.2018
Чете се за: 01:12 мин.
Животът

Проследяването на пълното лунно затъмнение ще започне след 20 часа. Космическият образ ще се проектира от 15-сантиметров телескоп, а картината ще се показва в реално време от две огромни видео стени. Ще се проследят всички фази на луната и покриването й от диска на Земята.

Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „Епископ Константин Преславски": Пълните лунни затъмнения се случват изключително рядко, когато имаме фаза пълнолуние и това пълнолуние се случи много близко до земната орбита. За да се случат затъмнения, луната трябва да е много близко до земната орбита.
;

Тази вечер ще наблюдаваме най-продължителното лунно затъмнение за цялото столетие, което ще продължи 6 часа:

Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „Епископ Константин Преславски": Започва с полусенчесто затъмнение около 20,15 ч., когато луната ще започне да навлиза в конуса на земната полусянка. Час след това част от луната ще бъде в полусянката на Земята и затъмнението ще се превърне в частично. Пълната фаза ще продължи около 2 часа, след което събитията ще се повторят, но в обратен ред.
;

Второто космическо явление е Великото противостоене на Марс. Към 23 часа 40-сантиметров телескоп ще покаже как се подреждат Земята - Слънцето и Марс.

Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „Епископ Константин Преславски": В такава конфигурация Марс е много близко до Земята, на половин астрономическа единица. Той се вижда цяла нощ, обърнат е с осветената си част към Земята, намира се много близо до нас, поради което е много по-ярък. Блясъкът му е по-голям. Освен това имаме опозиция, която наричаме Велико противостоене. Орбитата на Марс около слънцето е доста сплесната. Тя е елиптична. Марс ще се намира най-близко до Слънцето, респективно до Земята.
;

Видео наблюденията ще бъдат съпроводени от обяснения на живо на фона на космическа музика. Макар, че всяко космическо явление си има научно обяснение, астрономите не отричат народните вярвания.

Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „Епископ Константин Преславски": Може би има някаква истина в това, че още старите хора казват, че трябва да се сее по пълнолуние или новолуние. Тогава имаме приливни явления.

Астрономите са готови да ни покажат какво се случва в космоса. Нужно е още едно мъничко условие - ясно и безоблачно време. Пожелаваме си го.

Топ 24
Най-четени
Обвиниха в безстопанственост директорката на Басейнова дирекция-Пловдив (ОБЗОР)
Обвиниха в безстопанственост директорката на Басейнова дирекция-Пловдив (ОБЗОР)
Отвъд границите: Александър Димитров: Япония - опит да четеш въздуха
"Отвъд границите": Александър Димитров: Япония - опит да "четеш въздуха"