НОВИНИ

Къщи в пернишко потъват. Хората в очакване на реакция от институциите

Измина повече от година, откакто къщите на няколко семейства в пернишкия квартал Рудничар започнаха да потъват в земята. Причината - незаконни минни галерии, изкопани под основите им. Сега са необходими стотици хиляди лева, за да се гарантира живота на хората в квартала и кухините в земята да бъдат попълнени. Защо година по-късно укрепването дори не е започнало.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Любомир Милошев
18:01, 12.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Къщата на Румяна продлъжва да се руши и да потъва в земята. От година не живее тук, но идва често да видим родния си дом. Иска институциите да поемат отговронст за пропадането причинено от незакония въгледобив тук.

Румяна Милова - Хиляди се изкараха от тук, от нашите домове и нашите сълзи. И ще продължава да пропада. От долу всичко е швейцарско сирене, копано изкарвани въглища.
;

За да не продължи пропадането в квартал "Рудничар" е необходимо спешно укрепване на терена. Според експертите на община Перник това са близо 300 хиляди лева. Финансово затруднената администрация дори сключила договор с фирма изпълнител, която да попълни кухините. Но без да има средства да заплати сметката.

Богомил Алексов главен инженер в Дирекция - Строителство, мрежи и инженерна инфраструктура - Община Перник - Договора беше сключен, като пари се очакваха от междуведмоствената комисия към МВР.

Кога ще има финансиране никой не се наема да каже. А пропадането и на доскоро здравите къщи вече започна.

Лозан Павлов, жител на квартал "Рудничар" - Размества се, и двора се размества. И тука е несигурно, докато хранех кучето и изведнъж земята пропадна.
;

Хората се надяват този път да ги чуят. Защото ако някои се беше наел да предприеме действия след стотиците им жалби за незаконен въгледобив в квартала, със сигурност нямаше да се стигне до тук.

Още по темата в "Денят започва" от 12 август

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни изследвания за ХИВ в Дупница
Безплатни изследвания за ХИВ в Дупница
Скалните тунели край Трън - една от туристическите атракции в региона
Скалните тунели край Трън - една от туристическите атракции в региона