НОВИНИ

КСНС излезе с единна позиция за деескалация на напрежението в Близкия изток

Консултативният съвет за национална сигурност излезе с единна позиция за деескалация на напрежението в Близкия изток и уреждане на кризата с дипломатически средства. Заседанието беше свикано от президента заради напрежението между Съединените щати и Иран. Съветът обсъди потенциалните рискове за страната ни и излезе с 5 препоръки.

Надежда Василева
от Надежда Василева Десислава Маркова
18:14, 09.01.2020 (обновена)
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Мирно решение на кризата в Близкия изток и дипломация. Около тази позиция днес се обединиха участниците в заседанието на Консултативния съвет на "Дондуков" 2. Тази позиция ще бъде защитавана и в национален, и в международен план. На заседанието бяха изслушани докладите на спецслужбите. Към момента няма пряка опасност за страната ни. При ескалиране на напрежението обаче може да се стигне до заплаха за мира в глобален план. Също така на заседанието бяха набелязани мерки за действия на спецслужбите и на вътрешното и външното министерство.

Консултативен съвет без политически престрелки и без размяна на критики между институциите. Един от най-консенсусните досега.

Участниците в заседанието се обединиха, че трябва да се избягват всякакви действия, които водят до ескалация на конфликта в Близкия изток. И да се положат допълнителни усилия за диалог и мирен изход от ситуацията със средствата на дипломацията.

Румен Радев - президент: Всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб. КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб.

Премиерът коментира, че този Консултативен съвет е бил лесен и решенията са взети единодушно. И препоръча политиците да са тихи и внимателни в изказа си.

Бойко Борисов - министър-председател: Максимална бдителност, внимание и разбира се, това, което е най-важно - дипломацията трябва да бъде водеща и да се търси траен мир в региона. Мисля, че всеки, който каже, че няма заплаха, е безотговорен. Заплаха има за всички страни в света, когато има един глобален конфликт, какъвто е в Близкия Изток.

И според опозицията, заседанието на съвета е било конструктивно.

Корнелия Нинова - председател на БСП: За мен най-важният извод от това, което получихме като информация, е че в момента няма пряка заплаха и за българските граждани от конфликта в Близкия изток.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Чухме мненията и становищата и на службите, които са ангажирани с информацията, така че в момента средата и ситуацията е нормална.

Съветът реши също, че МВнР трябва да поддържа постоянен контакт с българските граждани в зоните на напрежение, като при необходимост да актуализира препоръките за гарантиране на тяхната сигурност.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: МВР е взело мерки, отговарящи на ситуацията към момента.
Румен Радев - президент: Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност. При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

Министерството на отбраната трябва да осигури безопасността на нашите военни, които участват в мисии зад граница.

Премиерът Бойко Борисов заяви след заседанието на КСНС, че според него няма връзка между убития ирански генерал Солеймани и атентата в Сарафово, каквито коментари се появиха през последните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов е задържан за 24 часа
Нено Димов е задържан за 24 часа
142 години от победните боеве за Освобождението при Шипка – Шейново
142 години от победните боеве за Освобождението при Шипка – Шейново