COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

КТ "Подкрепа" ще настоява за 75% по-високо заплащане на нощен труд в почивни дни

КТ "Подкрепа" започва подписка с три основни искания, за които ще настоява пред правителството. Това заяви в студиото на "Още от деня" икономическият съветник към синдиката Ваня Григорова. Исканията са свързани със заплащането на нощния труд и организацията на работния процес.

от БНТ
18:54, 25.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа": На конфедеративен съвет на КТ "Подкрепа" беше взето решение за подписка с три искания. Първото е обвързване на нощния труд с минималната работна заплата. Настояваме и сумираното изчисляване на работното време или работата по график, да е приложимо само и единствено за бизнес процеси с непрекъсваем цикъл. Където имаме труд на продавачи, на работници в туристическия сектор, в шивашката промишленост, там не би трябвало да се прилага този тип организация на работа. На трето място, ще настояваме да се заплаща извънредния труд адекватно - 75% повече през почивни дни и 100% повече през официални почивни дни. Това са трите искания, с които ще настояваме пред правителството.

Ваня Григорова коментира и настояването на синдиката минималната работна заплата у нас да достигне 1000 лв.

Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа": Ние все още смятаме, че ръстът на заплатата трябва да бъде много по-интензивен. Появи се въпросът това означава ли, че останалите заплати ще се доближат до минималната - не би трябвало. Единственият механизъм на правилото за увеличаване на заплащането е именно минималната работна заплата. Ние като синдикат на национално ниво можем да искаме по-ускорено увеличение.

И още - ще се изплащат ли болнични на работниците в първите дни от заболяването, вижте целия разговор с Ваня Григорова във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата даде информация за арестуваните от болницата в Раднево
Прокуратурата даде информация за арестуваните от болницата в Раднево
Отвъд границите: Наталия Делева: Медитация на невидимото
"Отвъд границите": Наталия Делева: Медитация на невидимото