НОВИНИ

Цацаров: Няма унищожени доказателства по делото КТБ

Няма унищожени доказателства по делото КТБ. Нарязаните документи, открити в контейнер до Столичното следствие, са работни копия на протоколи. Това е показала спешна проверка, разпоредена от главния прокурор. След среща в Столичното следствие, Сотир Цацаров заяви, че няма шпицкоманда, която да работи по дела срещу бизнесмени и политици, а разделение на сектори. И че повечето от колегите на следователя Бойко Атанасов не са подкрепили тезите му.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:54, 23.02.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Тежка организационна небрежност - това според главния прокурор е причината за изхвърлените в кофите, нарязани документи по делото КТБ. Цацаров обяви, че шефа на столичните следователи Иван Иванов ще понесе отговорност, заради липсата на правила. Иначе проверката е категорична, че става въпрос за нарязани работни копия на протоколи и няма нито едно унищожено доказателство.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Пълна глупост и безхаберие е да допуснеш нарязване и извхръвляне на работни копия и колегата ще си понесе последствията, но да твърдиш, че от делото КТБ били нарязани документи - много е плитък сценария.

Снимки на кутии, пълни с нарязани документи, разпространиха днес от Протестна мрежа. Те твърдят, че гражданин е прибрал изхвърлените следствени документи за КТБ и те щели да бъдат предадени на европейските надзорници в прокуратурата.

Главният прокурор разговаря близо 2 часа със столичните следователи, заради медийните изяви на следователя Бойко Атанасов.

Сотир Цацаров: Всеки може да твърид всичко, но да твърди всичко, но да гледа в очите тези, които са били подсказани и в скорошни интервюта. Съботен обвиняем каза думата шпицкоманда.
Бойко Атанасов - следовател: Не са ми се обаждали нито Цветан Василев, нито Пеевски.

Цацаров каза, че думите на Атанасов не отговаряли на истината и не намерили опора и доказателства по време на срещата. Нямало шпицкоманда, а разделение на сектори, срещу което нито един следовател, освен Атанасов не възразил.

Сотир Цацаров: Не останах с впечатлението, че колегите на Атанасов подкрепят основните тези, които той изрази.
Бойко Атанасов: Не съм очаквал, че отвътре някой ще ме подкрепи, има много страх тука. На вас да ви е известно да са осъдени - хора от висшия елит - образуваме 2 милиона гаранция и после не стига до съд - ако това е внушение.

Главният прокурор не коментира конкретни дела, но заяви, че не може да се очаква всяко разследване да стига до съд. И оповести, че са подготвени законови промени, с които наказателните производства да се образуват за конкретно престъпление, но не срещу конкретен извършител, нито срещу неизвестен извършител.

Сотир Цацаров: Да не мислите, че не съм обсъдил тезата, че делата тръгват, спират и има малка мръсна тайна, която цари в прокуратурата, мога да създам шпицкоманда от 6-7 човека, но не и от 70, аз мога да ги гледам в очите.

Иначе на срещата са обсъдили организационни въпроси и материално-техническата база. Цацаров обяви, че целият експертен център и мобилните станции за събиране на веществени доказателства ще преминат от Националното към Столичното следствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обирджиите от столичния мол копират епизод от Под прикритие
Обирджиите от столичния мол копират епизод от "Под прикритие"
Другите новини
Другите новини