НОВИНИ

Гладните и бездомните в София може да разчитат на социалните кухни за топъл обяд

Почти пълни са центровете за настаняване на бездомни хора на територията на столицата в студените дни. Гладните и бездомните могат да разчитат и на социалните кухни, които работят в София.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:34, 07.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
гладните бездомните софия разчитат социалните кухни топъл обяд

В тази социална кухня в столичния квартал Младост се редят хора, дошли за да получат своя топъл обяд, който се раздава всеки делничен ден - от понеделник до петък, от 11:30 ч. до 12:30 ч. Капацитетът на социалната кухня е 120 души и той е изцяло запълнен.

Валентина Бурова - специалист "Социални дейности" към ОП "Социален патронаж": "- На какъв принцип се определят хората, които имат право на топъл обяд? - Това са социално слаби лица, този принцип се определя хора, които ни се подават от дирекция "Социално подпомагане". Всички тези лица получават социални помощи, т.е. критериите при тях важат и при нас. Списъкът идва при нас и ние по този списък определяме хората, които ще получават обяд. Като с приоритет са децата и самотните майки. Хората даряват само празници ли или имате доброжелатели през цялата година, които помагат, имате ли достатъчно хранителни продукти? - Ние помагаме на тези хора целогодишно по различни проекти - имаме детска трапезария, обществена трапезария, имаме и социална кухня. Тези проекти се финансират както от Агенция "Социално подпомагане" по различни програми с европейски пари, така и от социалния фонд. Освен това много организации, фондации, неправителствени организации финансират такива дейност. Общинското предприятие разполага с 5 кухни на територията на София и се грижим за над 4500 души. Имаме и диетолози, които правят менюто за месец напред и се знае предварително всеки ден какво ще бъде менюто, така че хората знаят какво ще получат за обяд до края на месеца."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лютви Местан остава в политиката
Лютви Местан остава в политиката
С какво ни промени Шарли Ебдо
С какво ни промени "Шарли Ебдо"