НОВИНИ

Купуваме по-скъпи зеленчуци и по-евтини плодове

Тази пролет купуваме по-скъпи зеленчуци и по-евтини плодове, в сравнение с миналата, съобщават от Комисията по стоковите борси и тържища. Цените на основните хранителни продукти на годишна база обаче остават без промяна.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:45, 12.05.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Поскъпването на зеленчуците, по-голямата част от които са внос от Турция и Гърция, експертите обясняват с лошото време в съседните страни, многото дъждове там, когато се залагаше новото производство. В сравнение с миналата година поскъпването при розовия домат е със 60 стотинки, а при червения с близо 50 стотинки.

Румяна Малякова, гр. София: Да предлагат домати по 5 лв... Извинявайте, но колкото и трудни за отглеждане да са, каквито и проблеми да имат, доста са скъпи.

Картофите и зрелияt лук също са с по-високи цени - над 80 стотинки за кг. Цените на краставиците са без промяна.

Владимир Иванов - председател на Комисията по стоковите борси и тържищата: При зелената салата, зеления лук и репичките цените са същите както миналата година. Има много добро предлагане на пазара.

Заради богатата миналогодишна реколта от ябълки у нас и в съседните страни, тази пролет, в сравнение с миналата, те са с над 60 стотинки по-евтини. А бананите държат най-ниска цена за последните 10 години.

Ако сравним цените на плодовете и зеленчуците тази седмица, в сравнение с предходната, почти няма разлика. Единствено при ягодите има поевтиняване с 12 ст. за кг. Причината е, че започва сезонът на ягодите и предлагането е все по-голямо.

Да очакваме ли поевтиняване на зеленчуците?

Владимир Иванов - председател на Комисията по стоковите борси и тържищата: Тенденцията при зеленчуците, с навлизането в сезона на лятото и все повече българско производство, е на нормализиране на цените и достигане на равнища, характерни за летния сезон, доста по-ниски от сегашните.

Трудно е да се даде прогноза за цените на плодовете обаче, тъй като не се знае какво време ни очаква и каква ще бъде реколтата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Асен Балтов: Има прекалено много болници в България
Проф. Асен Балтов: Има прекалено много болници в България
Президентски избори и референдум в Литва
Президентски избори и референдум в Литва