Купуваме ток от свободния пазар най-рано след 7-8 месеца

Битовите потребители ще купуват ток от свободния пазар най-рано след 7-8 месеца. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на Българската електроенергийна борса.

от БНТ
преди 4 години
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Купуваме ток от свободния пазар най-рано след 7-8 месеца

При стартирането на борсата през януари догодина и излизането на битовите потребите на свободния пазар, се очаква поскъпване на тока. Затова Европейската комисия, енергийното и социалното министерство ще работят върху мерки, които да защитят уязвимите потребители от увеличението.

Все още не е ясно как ще стане това. Прогнозите са токът да поскъпне с между 4 и 5%. Въпреки това министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че пълната либерализация на електроенергийния пазар не се отлага.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Вариантите трябва да бъдат много сериозно анализирани с МТСП, защото знаете, че има и към настоящия момент категория потребители, които са определени като уязвими потребители, те получават помощи за отопление, но когато говорим за енергийна бедност, критериите трябва да бъдат малко по-различни. Така, че с колегите от МТСП също ще имаме разговор, те ще бъдат привлечени към тази работна група заедно с ЕК, така че да стигнем до един много балансиран модел, който да даде възможност за защита на действително уязвимите потребители. Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на еленергията."
Топ 24
Най-четени