НОВИНИ

Курорт в Кот д'Ивоар се възстановява след атентат

Месец след атентата на 13 март, туристите в Гран Басам са малко. Местните са решени да възстановят нормалния ритъм. Репортаж на FRANCE24.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
13:08, 14.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В Гран Басам банските костюми са сменили полицейските кордони. Курортът е в очакване на посетители от чужбина, на плажа търговците все още са повече от туристите. Месец след атентата, при който загинаха 19 души, Гран Басам е различен град.

Умар, уличен търговец:

"Нищо не работи, никой не идва на плажа. Много е трудно. В събота и неделя можех да печеля по 5000 или 10 000 франка. Вчера си тръгнах само с 500 франка в джоба".

" Южна звезда" е един от хотелите, нападнати от терористите на 13 март. Управата искаше да отвори веднага, но и тук, както във всички ресторанти по крайбрежието, масите са почти празни. Посещаемостта е спаднала от 80 на 3 процента.

Жак Абл, собственик на хотел " Южна звезда":

"Когато идвате в "Южна звезда", обикновено трябва да се биете за шезлонг на слънце. Хората идваха рано, за да заемат най-добрите места, но сега няма никой. Това показва, че все още има страх. Ние обаче се надяваме".

Правителството на Кот д'Ивоар обеща 200 милиона франка, за да помогне на Гран Басам. Мерките за сигурност са повишени. По улиците патрулират полицаи. И малкото клиенти, които идват искат да помогнат на града да се възстанови.

Уйлям,посетител:

"Няма причина да не идваме. Всичко е безопасно. Мисля, че няма проблем. Мисля, че като не идват тук, хората подкрепят терористите, защото те искат точно това".

Никой нищо не е забравил, но месец след нападенията, хотелиери, жители и артисти са решени да върнат нормалния ритъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в пет града
​Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в пет града
19-годишен мъж от Провадия e задържан за убийството на Александра
19-годишен мъж от Провадия e задържан за убийството на Александра