НОВИНИ

Курортът Слънчев бряг стана на 60 години

Слънчев бряг вече е на 60 години. Първите туристи пристигат през далечната 1959 година в тогава най-новия курорт у нас. 60 години по-късно той е лидер в българския морски туризъм и за сезон тук почиват над 2 милиона туристи.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:50, 12.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В миналото Слънчев бряг е бил предпочитано място за разходка от жителите на Несебър. На територията на курорта е имало два кладенеца от които местните черпели вода.

През 2018 година в най-големия ни черноморски курорт са регистрирани 33% ръст на нощувките и 49% на приходите в сравнение с 2014 г. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че в началото на сезона се забелязва спад на туристите с около 2%.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Най-сериозен проблем на територията на курортите Слънчев бряг и Златни пясъци по отношение на спада имаме по отношение на младежкия туризъм. Там спадът е 55% на Златни пясъци и над 45% в Слънчев бряг. Това важи само за двата ни курорта, защото те по принцип са били винаги центрове, които са се използвали за младежки туризъм, така че това ще даде сериозни отражения по отношение на броя на туристите в двата курорта.

От ръководството на комплекса съобщиха, че Слънчев бряг посреща 60-ата си годишнина с 400 камери за видеонаблюдение, които обхващат цялата крайбрежна алея и със 120 полицаи, сред които от Румъния и Полша.

Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД: „Инвестицията е около милион и половина, около 700 000 лв. са само за сигурността, около 600 000 имаме в паркоподдържане, озеленяване, видеонаблюдение, охрана и около 200 хиляди в рехабилитация на пътища, тротоари, настилки.

Плажната ивица на Слънчев бряг е с дължина 5500 метра, изградена изцяло от ситен пясък. В част от нея има дюни с обща площ 86 хектара, представляващи национален резерват. На територията на комплекса днес са разположени над 200 хотела, както и над 100 атракционни заведения, между които и най-големият воден парк на Балканския полуостров. В началото на новия сезон курортът вече се пълни с туристи, а пикът се очаква да бъде през август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна със султан Ахмед бин Сулайем
Президентът Радев се срещна със султан Ахмед бин Сулайем
Започна лечението на деца със спинална мускулна атрофия у нас
Започна лечението на деца със спинална мускулна атрофия у нас