В продължение на един месец 13 мъже и жени на различна възраст и с различни професии се учат на начални военни умения в Националният военен университет във Велико Търново. Курсът се провежда да първи път и включва занятия по строева, физическа, огнева и тактическа подготовка. В края на едномесечното си обучение, доброволните войници ще могат да се запишат в резерва на Българската армия.

Велико Търново

Доброволни войници са на различна възраст имат различни професии. Идват в Националният военен университет от всички краища и на България, за да се разделят за месец с ежедневието си, за да опознаят отблизо военната професия.

Пламен: След физическите упражнения, сутринта сме все едно на нормално училище. Тактически занятия, огнева подготовка, стрелби на полигон.

Във военното обучение се включват и шест жени, като 21-годишната Кристина от Бургас, която въпреки че е по майчинство, вече няколко седмици наравно с мъжете изучава животът на военните.

Кристина Кърчева: По майчинство съм втора година. - А как ще се справяш с грижите за бебето? - То е при родителите ми и те ми помагат страшно много. Доста трудна професия за една жена, но мен ме влече.
Марияна Колева: В армията няма жени и мъже, няма мъжки и женски род. Колкото те могат да се справят, толкова можем и ние. В момента сме с Калашници, щики и сумката, където стоят пълнителите.

В края на курса по начална военна подготовка доброволните войници ще положат и военна клетва.

Как се изучава Военно обучение?

Как се изучава Военно обучение?

Умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове и природни бедствия, както и оказване на първа помощ - това ще учат по "Военно об...