НОВИНИ

Курсове за безработни обучават на нови умения

Трайно безработни лица от благоевградска област ще имат възможност да да се обуват в курсове за придобиване на нови умения и компетентности. Те се организират от КНСБ- Благоевград и са в рамките на проект „Ние също можем -2“ . Курсовете ще се провеждат в общините- Симитли, Благоевград и Гоце Делчев.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:31, 04.04.2019
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Около 100 души от благоевгардска област ще имат възможност да се възползват от безплатно обучение за социални асистенти на деца и възрастни, както и озеленители. Безработните ще получават по осем лева на ден стипендия.

Емануил Малнолов, председател КНСБ Благоевград: Записването става през Бюрата по труда, тоест техните безработни , които са регистрирани трябва да отговарят на няколко условия, едното от които е минимална степен на образование, за озеленителите, това е 4 клас, а за социалните асистенти това е средно образование.

Обучението ще се провежда в реална работна среда и ще бъде в рамките на 300 учебни часа.

Емануил Манолов, председател на КНСБ Благоевград: По този начин считаме, че най- лесно и най- бързо, прикрепени към съответните служители, които работят в съответните заведения нашите безработни, бенефицианти ще могат по- бързо и по- успешно да придобият всичко онова, което им е нужно. Обучителите са хора със съответната квалификация, които са част от системата.
Таня Узунова, главен специалист „Образование“, община Симитли: Тези млади хора ще се научат на знания, умения, компетентности, които подпомогнат обездвижването на децата, взаимодействието им с тях и начина, по който се случват нещата в детските ясли.
;

Антония Георгиева преди няколко месеца се е прибрала от чужбина, където е работила в хотел. Не успяла да намери работа в Симитли и затова ще се възползва от курса. Казва, че има познания за гледането на възрастни хора, затова се надява, че ще се справи със работата като социален асистент.

Антоанета Георгиева: Гледам много реклами изискват лиценз за болногледачи и за чужбина и за тук. Един плюс за нас. За да може да си изкарваме прехраната и за нас и за децата. С лиценз е съвсем друго, квалифициран работник се търси навсякъде. Ще пробваме и тука, ако може да сме си покрай децата, ако не може пак ще пробиваме навън .

Безработните се надяват, че след приключването на курса ще могат по- лесно да си намерят работа и да се реализират.

Станислава Мечкарова: Реших да се възползвам, защото цип хората плащат, за да вземат такова удостоверение, това ни дава възможност да работим, ако имаме работа с деца. Ние вкъщи се занимаваме с деца, знаме, как се работи. Знаем за хигиената на децата, да бъдат те добре.
Гергана Тотова: Искам да се науча, как да помагам на малки деца, как да се развиват, да има по помагам по някакъв начин да се образоват.
Емануил Манолов, председател на КНСБ Благоевград: Не малак част от тях попълват онази празнота, която се получава вследствие на пенсиониране на хора Тук е мястото да споделим, че фактически 10 % от тях ще останат на работа за 3 месеца, като част от проекта- субсидирана заетост, имаме и несубсидирана заетост – това, което е ангажиментите на самите общини. Които осигурят заетост на останалите 20 % . Тоест 30 % от най- добрите ще имат възможност да получат допълнителна работа. Местата, където те се обучават ръководителите на тези места могат да следят за това, които от тях са най- добри и да ги използват в случай на заместване, на необходимост при отваряне наново работно място.

Проектът на КНСБ се реализира с различни области на страната, като в рамките на него ще бъдат обучени около 1 000 души общо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Версии за самолетната катастрофа в Северна Македония - говорят експертите
​Версии за самолетната катастрофа в Северна Македония - говорят експертите
Снимка на Корбин се използва за мишена за стрелба
Снимка на Корбин се използва за мишена за стрелба