НОВИНИ

Розовият домат от Куртово Конаре кандидатства за защита в Европейския съюз

След като през 2014 година розовият домат от Куртово Конаре влезе в Световната съкровищница на вкусовете, сега производителите от селото се борят за признание и от Европейския съюз. Ако куртовският домат бъде одобрен, това ще гарантира произхода му в европейския регистър на защитените наименования. Розовите домати вече са преминали микробиологични изследвания, за да се докажат качествата им.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
06:23, 16.01.2017
5560
Чете се за: 00:34 мин.
Още
Емилия Шушарова: "При тях сухото вещество от микробиологичните изследвания е много високо - 6,5 процента, за разлика от други сортове, с които правихме сравнение".

Розовият домат обаче дава по-малък добив. Изкупува се и на ниска цена, което води до загуби за стопаните.

Нели Кръстева - производител: "На загуба, да, винаги сме били производителите на загуба, защото ако си сложиш работата, труда и на теб нищо не ти остава".

По-голямо разпространение и по-висока цена ще бъдат ползите за производителите след защита на продукта.

Логото на Европейския съюз ще го предпази и от имитации, тъй като често у нас чужда стока се представя за българска. Лютеницата, която в Куртово Конаре правят само с розови домати, вече е представяна в Италия и Белгия.

Софка Митрева - производител: "Българското е с много по-добри качества от вноса, който го правят и се прави в по-малки количества, не се слагат такива подобрители, консерванти".

Интерес към куртовския розов домат вече е заявен и от Швейцария. А процесът по одобрение на продукта в Европейския съюз ще продължи около година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметникът Альоша може да попадне под ударите на закона
Паметникът "Альоша" може да попадне под ударите на закона
Трескава подготовка за икономическия форум в Давос
Трескава подготовка за икономическия форум в Давос