НОВИНИ

Жена ръководи движението на влаковете в Сърбия, Кустурица ги върнал на релсите

Влак на буквите и "Тракийски романс" пуска БДЖ за 24 май. Във "Влакът на буквите" специални гости ще бъдат 130 ученици и учители, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието у нас. Атракционният влак ще бъде теглен от най-мощния парен локомотив в Европа - Баба Меца. "Влакът на буквите" ще отпътува от първи коловоз на Централна гара София, в 10:20 ч. на 24 май, а на него ще има и пътуваща книжарница. И докато в България атракционните пътувания тепърва си проправят път, в съседна Сърбия, те носят добри приходи за Западната ни съседка.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков дрон Марин Каравелов
07:39, 23.05.2017
5439
Чете се за: 02:09 мин.
Още

В миналото влакът "Чира" бил единствено превозно средство за мнозина. Свързвал закътани села и градове между Белград и Сараево. Проправял си път през внушителните пейзажи на Сърбия и Босна.

Здравка Райович, ръководител движение шарганска осмица, Сърбия: Возеше всички, за децата носеше най-голяма радост. Когато бях малка, аз и други деца често го чакахме по пътя му, за ду му помахаме за късмет. В средата на 70-те години обаче, "Чира" отстъпи път на новите и бързи влакове. Хората приеха това много емоционално и се сбогуваха с него, като с близък човек, когото са изгубили и дълго не спираха да тъжат за него. Може би за това и по чудо той се върна на релсите.
;

Прочутия филм на Кустурица "Живота е чудо", дал шанс за нов живот на "Чира". Лентата разказва за семейство, живеещо в живописен рай, което мечтаело да превърне в туристически рай. Имало обаче едно необходимо условие - железницата да минава оттам. Унесен в очакване свирката на локомотива, главата на фамилията остава глух за приближаващата по-бързо от влак мълва, че идва гражданска война. Снимките били по пътя на някогашната железница. За това и Кустурица отива при тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич с искането да възстанови "Чира" и тя отново да даде работа и надежда за по-ясно бъдеще на местните. Така и става. Това изпраща железничарката Здравка Райович на "Мокра гора" за да ръководи движението на теснолинейка, вече 30 години със широка усмивка и пълно с обич сърце.

Здравка Райович, ръководител движение шарганска осмица, Сърбия: Десет години от 30-годишната ми работа в железницата, минаха тук в "Шарганската осмица". Любовта към живота на колела наследих от моя баща, който също беше железничар. Осъзнавам вълнението на хората при досега с атракционни влак, за това давам всичко от себе си за да няма проблеми по време на техния път. Вълнение е и за нас, железничарите - всеки ден.
;

Името на музейно-туристическа теснолинейка се нарича осмица, тъй като трасето се извива под формата на числото символ на възкресението. То обхваща Мокра Гора - Шарган Витаси в общината на Град Ужице. Влакът днес се именува "Носталгия". Движи се през летния сезон от април до октомври, през зимата също радва туристите, но само за празниците от 25-ти декември до 25-ти януари.

Здравка Райович, ръководител движение шарганска осмица, Сърбия: Хората обичат да се возят на "Шарганската осмица", на нас работата ни харесва, защото предизвика усмивки по лицата на хората. Идват туристи от целия свят. Стремим се те да останат с добри впечатления.
;

Още докато трупаме впечатления от атракционния влак - отправяме покана за кратко интервю към железничарите. Отказаха ни, но ни посъветваха да потърсим Здравка Райович. Споделиха ни, че ще я разпознаем по широката усмивка. Описват ни я като ведър, но хладнокръвен в работата си човек. Още в първите минути от слизането ни "Мокра гора" срещаме живия поглед на жената, която ръководи движението по осмицата.

Здравка Райович, ръководител движение шарганска осмица, Сърбия: За да си добър в работата си, трябва да си отдаден на работата си, да я вършиш от сърце, като ръководител на движение, моите задължения са да обединявам и координирам усилията на всички колеги. Те отлично знаят своите отговорности и задължения и това какво е сигурност, ние не можем едни без друг. Ако човек върши работят си със сърцето си, няма как да не го свърши некачествено.
;

Когато те води сърцето, няма как да си свършиш работата некачествено - с тези думи ни изпраща Здравка по нашия път. И с обещанието, че ще дойде в България, за да види нашенския парен локомотив - наречен "Баба меца". Чула за него от колегите си, тя ни пожелава и той като "Чира" да се движи всеки ден. Тази среща остави у нас усещането, че само искрената любов е способна да преодолее чиновническите решения и разпоредби, който често за хората изглеждат бездушни. А любовта е сила, която всеки от нас има. Дори чиновниците ...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверки на санираните сгради
Започват проверки на санираните сгради
Проф. Чуков: Има изключителна пестеливост от страна на британските власти
Проф. Чуков: Има изключителна пестеливост от страна на британските власти