НОВИНИ

Кутев: Целта на Референдума в БСП е да се чуе мнението на хората

В студиото на "Още от деня" членът на Националният съвет на БСП и председател на изборната комисия, създадена за вътрешно-партийния референдум, който ще определи как БСП ще участва в президентския вот Антон Кутев заяви, че идеята на това допитване е да се чуе мнението на хората в партията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 04.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Кутев поясни, че Комисията е имала за цел две задачи:
Едната е да се гарантира на хората, че това, което излезе като краен резултат е наистина това, което те са казали, т. е автентичността на техния вот. Другата е амбицията да се осигури достатъчно добро участие в допитването- над 50-60 % от всички регистрирани социалисти.

"Каква ще е избирателната активност ще можем да кажем утре, когато ще сме обработили всички протоколи. Заседанието на Изпълнителното бюро започва утре в 10 часа и тогава ще можем да оповестим окончателните резултати", каза още Кутев.

Той уточни, че въпросите на референдума са били два. Първият бе в каква форма да се яви БСП на президентските избори и отговорите там бяха четири:

- в коалиция с други партии
- самостоятелно като партия
- в инициативен комитет, който БСП да подкрепи
- да се подкрепи кандидат от друга партия

Кутев е убеден, че в това допитване БСП ще покаже по-голяма изборна активност, от колкото обикновено на избори.

Вторият въпрос е бил, ако БСП влиза в коалиция с партии, кои са допустимите партии, с които ще се преговаря за коалиция.

И в двата въпроса няма нищо неосъществимо, каза Кутев. "И в двата случая ръководството на партията, като знае какво искат хората, а това утре ще се знае, тогава кандидатът може да бъде вкаран в тези рамки и да се избира само човек, който отговаря само на тези изисквания.

Въпросите бяха зададени внимателно. Какъвто и да е резултатът от това допитване вратите няма да бъдат затворени", допълни Антон Кутев.

На въпрос на водещия Димитър Цонев дали резултатът ще бъде задължителен за ръководството на БСП Кутев каза, че такова решение няма и какъвто и да е резултатът от това допитване той няма да е задължителен за ръководството на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгения Атанасова за усещането да съпреживееш Плаващите кейове на Кристо
Евгения Атанасова за усещането да съпреживееш "Плаващите кейове" на Кристо
Лятна читалня на открито
Лятна читалня на открито