НОВИНИ

КЗК разследва второ нарушение на пазара за горива

Регулаторът проверява за злоупотреба с монопол най-голямата рафинерия у нас - Лукойл Нефтохим. Това съобщи председателят на КЗК Юлия Ненкова. Припомням ви, в понеделник ведомството обяви, че 6-те най-големи вериги бензиностанции са имали картелно споразумение за цените на бензина и дизела. Обвинението не е окончателно, компаниите имат 30-дневен срок да го опровергаят.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:52, 13.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

КЗК има писмени доказателства за картел на пазара на горива, но не ги представя все още. Юлия Ненкова коментира и шанса, който ведомството е дало на дружествата да коригират поведението си още през 2012 г. Тогава беше постановен картел при 4 дружества, но те не бяха санкционирани.

"На мене лично не ми е известно някой да се е поправил, цените в този период от време са високи и са по-високи от тези в Европейския съюз".
;

Въпреки че имат 30 дни, за да се защитят, Ненкова не очаква - Лукойл, Еко, Шел, Нис Петрол, Петрол и ОМВ да отхвърлят събраните срещу тях доказателства. Компаниите все още отказват коментар пред медиите.

"Аз не виждам основание да се прекрати процедурата, защото за да постанови твърдение за нарушение вече комисията има достатъчно данни за извършено нарушение".

Все още няма срок, в който КЗК трябва да санкционира дружествата, но се очаква това да се случи след месец и половина. Второто производство, което е срещу Лукойл Нефтохим обаче се е оказало заплетен случай.

"КЗК като административен орган е длъжна и ще направи пълен анализ на пазарното поведение на Лукойл Нефтохим по отношение не само на пазара у нас, но и на износа, който по наши данни е обвързан със свързани лица".

Ненкова уточни, че нови законодателни поправки ще позволят всеки потребител, който е ощетен от картела да си търси правата по съдебен път. В момента КЗК разследва за злоупотреби още три сектора - фармация, банково дело и застраховане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боб Дилън с Нобелова награда за литература
Боб Дилън с Нобелова награда за литература
Собственици на къща в Русе заплашват със съд водоснабдителното дружество
Собственици на къща в Русе заплашват със съд водоснабдителното дружество