НОВИНИ

КЗК с акция срещу фалшивите промоции

Комисията за защита на конкуренцията започна спецакция за фалшиви промоции и несъществуващи реално намаления. С рекордните близо 5 млн. лева глобиха един от най-големите сайтове за електронна търговия у нас, както и две вериги книжарници. За електронния магазин това е трета поредна глоба.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:20, 28.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Кой е най-лесният начин да излъжеш потребителите с цените на стоките? Просто обявяваш промоция, черен петък или друг вид кампания, но продаваш от скъпо по-скъпо. Разкритието идва от Комисията за защита на конкуренцията, която глоби за фалшиви промоции търговци.

Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията: "Представете си, че тази риза струва 5 лева, дни преди съответната промоция, независимо дали ще е черен петък или някаква друга, нейната цена изкуствено се завишава и става 10 лева и в деня на промоцията ви казват вие имате огромно намаление. Освен това у потребителя се създава чувството, че трябва да действа изключително бързо и ако в момента не се възползва - край, тази оферта повече няма да бъде валидна. Оборотът на търговеца, който ние сме глобили е много голям, затова се получава и тази голяма сума - близо 5 млн. лева, 4 950 000".
;

От санкционирания електронен магазин обявиха пред БНТ, че смятат глобата за цитирам "неправилна и необоснована" и, че ще обжалват санкцията пред съда, ще се оплачат и в Брюксел. Собственикът на една от електронните книжарници също ще обжалва, като обясни, че е замесен в схемата неправилно от електронния търговец.

В момента КЗК продължава да разследва и други сайтове за фалшиви промоции. От ведомството съветват всички потребители, които се чувстват измамени с цените, да подават жалби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ентусиасти летяха с балон над Белоградчик
Ентусиасти летяха с балон над Белоградчик
КЕВР: Цената на тока ще остане почти непроменена от 1 юли
КЕВР: Цената на тока ще остане почти непроменена от 1 юли