Румънката Лаура Кьовеши вече официално е първият Европейски главен прокурор, след като снощи председателският съвет към Европейския парламент даде зелена светлина за назначението ѝ. Кьовеши ще заема поста в продължение на 7 години, а ръководената от нея институция ще бъде базирана в Люксембург.

Името Лаура Кьовеши се превърна в синоним на борба с корупцията. За петте си години начело на румънската антикорупционна агенция, Кьовеши успя да си навлече и немалко врагове, сред които доскорошния лидер на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня, който към този момент е в затвора за злоупотреба със служебно положение. Именно това, че не се страхуваше да повдига обвинения на политици, стана причина и да бъде отстранена от поста си.

Букурещ направи и няколко опита да попречи на Лаура Кьовеши да участва в процедурата по избор на Главен европейски прокурор. А това само ѝ спечели още повече симпатии сред опозиционно насрочените граждани.

След продължила няколко месеца процедура, румънката официално зае поста Главен прокурор. Първата ѝ среща беше с еврокомисаря по въпросите за правосъдието Вера Йоурова.

Вера Йоурова: Искам сърдечно да поздравя Лаура Кьовеши за избора ѝ за първия в историята на ЕС Главен европейски прокурор. Назначението ѝ ни приближава още една стъпка по-близо до това Главната прокуратура да започне работа. Уверена съм, че тя ще се справи отлично със защитаването на европейските финансови интереси.

За разлика от началото на процедурата по назначаване на главен прокурор, сега от Букурещ избраха да запазят тишина. В специално интервю за БНТ журналистът от Румънската национална телевизия Рамона Аврамеску, коментира, че не е изненадана, че управляващите в Румъния не са реагирали.

Рамона Аврамеску, журналист от Румънската национална телевизия: Знаем, че управляващите не подкрепяха госпожа Кьовеши, дори напротив. От друга страна гражданите и редица неправителствени организации, особено тези, които се борят за върховенството на закона в Румъния, са във възторг. Това е сигнал, че идва краят на корумпираните правителства, на злоупотребата с власт. Със сигурност най-топло реагираха онези румънци, които бяха част от многохилядните протести в защита на Лаура Кьовеши. Хората искат работещо правосъдие и за тях тя означава именно това. Това, че нашето правителство, че лично министърът на правосъдието се опита да ѝ попречи, но не успя, е светлина в тунела и наистина дава надежда, че борбата с корупцията не е обречена кауза.

Европейската главна прокуратура трябва да започне работа през декември.