НОВИНИ

Лавандулата - една от най-търсените култури в Добруджа

Лавандулата все повече се налага сред производителите в Добруджа. Това стана ясно на Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него” в Добричкия панаир, което отвори врати за 25-и път. В него участват и чуждестранни фирми с директно представяне от Румъния, Турция, Гърция и Италия.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надя Карапанчева
21:00, 29.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Изложението предлага селскостопанска техника, препарати и посадъчен материал, автомобили, елитни животни и продукти от тях. Най-голям интерес предизвикват фирмите, предлагащи етерично-маслени култури, към които все повече земеделци в Добруджа се насочват.

Зара Клисурова - председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури: "В Добричкия и Варненския регион в последните няколко години бяха създадени над 30 000 дка с лавандула и това се наложи като култура, тъй като финансовите крайни резултати са много добри за региона, спрямо зърнено-житните."

Освен за разсад, на панаира се предлагат и различни видове техника за обработка и прибиране на етеричните култури, дори оборудване за дестилерии.

Добри Добрев, който отглежда лавандула, направи своя избор за маневрен трактор още в първите часове на панаира.

Добри Добрев, производител на лавандула: "Предвид добрите цени на маслото можем да си позволим да си купим нови машини. Е, цената никога не ни устройва, ако може и да ни го подарят, няма да откажем!"

Въпреки малкото посетители на изложението заради лошото време Димитър Славов, който произвежда машини и инвентар за лавандула, е оптимист.

Димитър Славов, производител на селскостопанска техника: "Поръчките за годината ще ги изпълним – само до края на панаира ще бъдат взети всички поръчки за машините."

Изложението продължава до 2 септември в спортния комплекс "Простор" в Добрич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подигравка с магистратите ли е подготвяната съдебната реформа в Румъния
Подигравка с магистратите ли е подготвяната съдебната реформа в Румъния
В окото на бурята Харви - разказ на наша сънародничка
В окото на бурята Харви - разказ на наша сънародничка