НОВИНИ

Лавинната опасност в Пирин е значителна

Значителна лавинна опасност в Пирин. Вероятността за падане на лавини е средна на Витоша и в Рила. Като ниска е определена само в Стара планина. Два инцидента с лавини в Пирин станаха през седмицата.

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 18.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Планинските спасители успяха да спасят сноубордист, а вчера лавина затрупа трима младежи - двама от тях оцеляха, но загина 25-годишно момиче, за което стана ясно ,че е била опитна алпинистка.

;

Групата, която беше затрупана вчера от лавина, се е намирала на Момин връх, заяви пред „По света и у нас“ Атанас Уков от планинската служба в Банско. Момичето се е озовала върху снежна козирка, която се е счупила то е полетяло надолу, като е завлечена още снежна маса, допълни той.

Атанас Уков, планинска спасителна служба: Първо всеки трябва да се информира добре относно снежната покривка, нивото на лавинната опасност, собствената подготовка и да не се подценява планината.

Атанас Уков апелира скиорите да не напускат пистите, тъй като те са безопасни. Той се обърна към туристите да бъдат с повишено внимание.

Атанас Уков, планинска спасителна служба: Температурата в района на Пирин е висока, снежните маси се разтопяват и така натежават и това е предпоставка за лавинна опасност.

В района на Пирин не бива да се ходи по летните маршрути през зимата, защото те са в ниска част, а над тях дебнат лавини, допълни Атанас Уков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форум на световното образование се провежда в София
Форум на световното образование се провежда в София
Раздават наградите БАФТА
Раздават наградите БАФТА