НОВИНИ

Ледената покривка на Гренландия започна да се топи по-рано от обикновено

Тази седмица ледената покривка в Гренландия започна да се топи по-рано от обикновено вследствие на нехарактерно за сезона покачване на температурите и дъждовете, заявиха учени. Те са обезпокоени какво ще се случи, когато започне сезонът на топенето през лятото.

bnt avatar logo
от БТА
10:22, 15.04.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още
ледената покривка гренландия започна топи рано обикновено

"В началото на седмицата около 12 процента от ледената покривка - 1,7 милиона кв. км площ, показа признаци на топене", заяви климатологът Петер Ланген от Датския метеорологичен институт. С това рекордът за ранно топене бе подобрен с повече от три седмици. Подобно топене е нормално за края на месец май, но не и за средата на април, увери ученият.

Обикновено няма признаци за топене на ледената покривка в Гренландия по това време на годината. Досега най-ранното топене на повече от 10 процента от ледената покривка бе регистрирано на 5 май 1990 г. Дори през 2012 г., когато изтъня 97 на сто от ледената повърхност на Гренландия, нямаше толкова ранно топене.

Ланген поясни, че проблемът не е свързан с количеството стопен лед, а с момента на топене. "Това количество не означава нищо през юли, но е значимо за април", отбеляза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново кръгово кръстовище в Благоевград
Ново кръгово кръстовище в Благоевград
Силна буря с пороен дъжд и градушка в Ямбол тази нощ
Силна буря с пороен дъжд и градушка в Ямбол тази нощ