COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Ледът в Гренландия ще се стопи до 3000 година

Ледената покривка на Гренландия може изцяло да изчезне в рамките на следващото хилядолетие, ако емисиите на парникови газове продължат да се произвеждат в сегашните количества. За това предупреждава ново проучване публикувано в списание Science Advances.

от БГНЕС
17:04, 22.06.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Животът
Ледът в Гренландия ще се стопи до 3000 година

Стопяването на ледовете в Гренландия може да допринесе за 5 до 33 сантиметра за покачване на морското равнище до 2100 г., което ще потопи напълно големи американски градове като Лос Анджелис, Ню Орлиънс и Сан Франциско, съобщава Агенция Франс прес.

Изследването, водено от Анди Ашвандън от Геофизичния институт на Университета в Аляска, разработи модел с три различни сценария за изменението на климата, за да се предвиди как Гренландия ще реагира на глобалното затопляне през следващите 1000 години. Компютърните симулации, които използват данни от програмата на НАСА IceBridge, изследваща въздуха, показва стряскащи резултати.

"Как ще изглежда Гренландия в бъдеще - след няколко стотици години или след 1000 години - дали ще има Гренландия, или поне Гренландия, подобна на днешната, зависи от нас", казва Ашвандън.

В най-добрия случай, в който емисиите на парникови газове са значително намалени, Гренландия няма да загуби повече от 25% от ледената си маса през следващите 1000 години. Въпреки това, при най-песимистичния сценарий, при който хората продължават да изгарят изкопаеми горива със същата скорост, Гренландия ще загуби между 72% и 100% от ледената си покривка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП и ГЕРБ в спор за данните за икономическия растеж на НСИ
БСП и ГЕРБ в спор за данните за икономическия растеж на НСИ
Витошките лифтове Лале 1 и 2 започнаха работа
Витошките лифтове "Лале" 1 и 2 започнаха работа