НОВИНИ

Лекари направиха мобилно приложение със съвети при изгаряне

Лекари от "Пирогов" създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне. След като бъде инсталирано на телефона, „Какво да правим при изгаряне?“ предоставя информация, която хората лесно могат да приложат сами. Освен на въпроса какво да се прави при изгаряне, приложението дава отговор и на другия не по-малко важен въпрос- какво категорично не трябва да се прави при такива ситуации.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:18, 20.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Приложението е разработено от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна хирургия в Клиниката по изгаряне в "Пирогов". Създадено е под ръководството на началника на клиниката- доц. Мая Аргирова. Д-р Мартинов казва, че хората често грешат, когато оказват първа помощ при изгаряне. Бъркат и при лечението и самолечението.

доктор Мартин Мартинов, Клиника по изгаряне, "Пирогов": Не трябва да се слага кисело мляко, не трябва да се слага олио, не трябва да се слага свинска мас, не трябва да се слага в никакъв, никакъв случай лед. Това, което трябва да бъде направено е едно охлаждане за 20 минути на засегната зона, стига тя да не е голяма, защото ако е голяма има риск от хипотермия.

По принцип изгореното място се охлажда с хладка до леко студена вода.Тези и други съвети могат да се намерят в приложението. Включени са и стъпки на поведение при различните типове изгаряне- пламъково, с гореща течност, електрическо, химическо и лъчево.

доктор Мартин Мартинов: Когато го прочетеш, когато следваш стъпките, нещата да се случат и да се движат в правилната посока, а не да се върнеш назад в лечението, да си влошиш състоянието и дори при обширните изгаряния да бъде под въпрос преживяемостта на пациента.

Отделна глава има и какво да правят лекарите в Спешната помощ. За да работи приложението няма нужда от интернет, засега то съществува само за мобилни телефони, но в бъдеще се мисли да прерасне в сайт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хайко Маас: Политиката няма място в решението на Фолсваген
Хайко Маас: Политиката няма място в решението на "Фолсваген"
Среща в ДАНС във връзка с предоставяне на информация по искане на Цацаров
Среща в ДАНС във връзка с предоставяне на информация по искане на Цацаров