НОВИНИ

Лекари от болница "Света Екатерина" спасиха жена след уникална сърдечна операция

Уникална операция в столичната болница "Света Екатерина". Екипът на професор Генчо Начев спаси 44-годишна жена с аневризма с размерите на топка за голф. Альоша Шаламанов ни среща с Иванка Михалева.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
20:00, 29.01.2018
5441
Чете се за: 00:52 мин.
Още

В края на миналата година Иванка започва да вдига кръвно безпричинно, въпреки че пие лекарства. Изследванията показали разширяване на лявата артерия, която снабдява сърцето с кръв. Резултатите изненадали дори и лекарите.

Иванка Михалева, пациент: Казаха, че не са виждали аневризма на такова място. И е твърде опасно.
проф. Генчо Начев - директор на УМБАЛ "Света Екатерина": "За пръв път срещаме такова нещо, и в литературата в България не е описано. От проверката на литературата, която направихме има по-малко от 50 случая, описани в света.

Аневризмата била с размерите на топка за голф и имало условия в нея да се образуват съсиреци, които да причинят масивен инфаркт или внезапна смърт. За да спаси жената екипът на професор Начев прави уникална за България операция.

проф. Генчо Начев - директор на УМБАЛ "Света Екатерина": Трябваше да се отвори аортата и да се затвори изхода на лявата коронарна артерия. Тоест да се прекъсне достъпът на кръв до тази аневримза. Това може да стане само със спиране на сърцето и в условията на изкуствено кръвообръщение.

Сърцето на Иванка е спряно за около 45 минути. Толкова било необходимо на лекарите да възстановят кръвообръщението. Направили й три байпаса с вътрешногръдни артерии. Три дни след операцията Иванка казва, че живее втори живот.

Иванка Михалева - пациент: Благодарение на тях съм предотвратила нещо страшно, което може да се случи с мен. В един момент може 2 часа да бъдат критични за моя живот и да няма кой да ме спаси.

След като излезе от болницата, Иванка отново ще може да живее пълноценно, твърдят лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коли, паркирали на кръстовища и пешеходни пътеки, остават без санкции
Коли, паркирали на кръстовища и пешеходни пътеки, остават без санкции
​Популярни мелодии заместват училищния звънец във варненско училище
​Популярни мелодии заместват училищния звънец във варненско училище