НОВИНИ

Лекари от Видин: Лекуваме деца, а може да ни санкционират

Заради характерни за сезона дихателни заболявания, детското отделение на Видинската болница е препълнено. Налага се да бъдат връщат пациенти. Тъй като здравното заведение ежедневно приема повече болни от поставения от националния рамков договор лимит, има опасност и от санкции.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
07:56, 17.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

В детското отделение на видинската болница леглата са 30, а през зимата броят на пациентите ежедневно е повече от местата. Досега в здравното заведение решавали проблема като ползвали и легла от други отделения. От тази година рамковият договор с касата не го допуска, затова приемат само тежките случаи.

Д-р Пламен Филипов, завеждащ детско отделение: Тези, които не са за болнично лечение и може да бъде проведено лечението амбулаторно, съответно са връщани. Никога не е върнато дете в тежко състояние, което се нуждае от болнично лечение.

Заради завишения прием има опасност болницата да бъде санкционирана от Здравната каса. В отделението средно за месеца пациентите не трябва да надвишат броя на леглата.

Д-р Пламен Филипов, завеждащ детско отделение: В момента ние лекуваме деца. Тази дейност няма да бъде платена. Даже ще ни накажат, че сме ги лекували, защото сме надхвърлили този лимит.

Местата в отделението могат да бъдат увеличени само при епидемия и то със съгласието на здравната инспекция. От болницата ще настояват за повече легла в отделението със следващия договор с касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Хитрино: ​Предстои една от най-опасните операции
От нашия пратеник в Хитрино: ​Предстои една от най-опасните операции
Хилари Клинтън: Русия стои зад загубата ми в битката за Белия дом
Хилари Клинтън: Русия стои зад загубата ми в битката за Белия дом