НОВИНИ

Лекари спасиха ръката на мъж, пострадал в тежка катастрофа

Уникална операция извършиха лекарите от Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. Хирурзи спасиха от ампутация ръката на 47-годишен мъж от Добрич, който пострада тежко при катастрофа на автомагистрала „Тракия" след удар в камион преди дни. Камионът навлезе в насрещното платно след като спука гума. Благодарение на лекарите ръката ще бъде възстановена напълно и дори няма да бъде протезирана.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
16:41, 01.07.2016
5542
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Иван Иванов и съпругата му живеят втори живот. Минута след като колата им се удря в тира, първа на помощ се притича рехабилитаторка, която пътува в колоната автомобили.

Иван Иванов: Превърза ми ръката, направи ми турникет. Това, което казаха лекарите, че много професионално. Не е бил нито много стегнат, нито много хлабав.

Два часа след катастрофата Иван вече е в спешното хирургично отделение на болницата. След две операции екип от специалисти успява да възстанови ръката му и така не се стига до ампутация.

д-р Николай Харалампиев - звено "Ортопедия и травматология": Заковахме счупванията. Сложихме импланти на фрактурите и сега ръката може спокойно да се сгъва, да се манипулира без да има опасност от допълнително разпадане на тъканите.
д-р Румен Бацелов - ръководител звено "Ортопедия и травматология": Защо се наехме ли?! Защото е млад мъж, защото е грехота да не се опитаме да направим това. Това е престъпление да не се направи.

Подобни операции са изключително редки и сложни. Възможността за спасяване на ръката е била минимална, казват лекарите. А Иван е благодарен, защото сега има шанс отново да живее пълноценно.

Иван Иванов: Чудо е, разбира се. Това са много редки ситуации. Аз не мисля, че много често може да бъде съживен крайник, който е почти прекъснат.

Пострадалият съветва шофьорите да карат внимателно и да пътуват с изправни автомобили. Защото инцидентите се случват за части от секундата и променят живота на хората завинаги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Брекзекуцията на Борис Джонсън
След "Брекзекуцията" на Борис Джонсън
Директорката на Френската гимназия в София за новия пропускателен режим
Директорката на Френската гимназия в София за новия пропускателен режим