НОВИНИ

Лесни и бързи рецепти за Бъдни вечер

В повечето домове тече трескава подготовка за Бъдни вечер. Традицията изисква на трапезата да има нечетен брой постни ястия 7 - което е числото на Бога, 9 или 11. Ако сте от по-непохватни в кухнята, решихме да ви помогнем с две бързи рецепти - едната е за мързеливи сарми - за по-мързеливи домакини.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Оператор: Константин Викторов
12:07, 24.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Колкото и оскъдно да ни е времето, трапезата на Бъдни вечер не бива да остава без домашните постни сарми с кисело зеле. Според майстор готвача Христина Вафиати лесно и бързо можем да приготвим така наречените "мързеливи сарми". Наричат ги още голи, тъй като не се завиват със зелев лист. Трябват ни нарязани на дребно праз лук и добре втасало кисело зеле, ориз със стафиди и няколко подправки - джоджен, черен пипер.

Христина Вафиати - майстор готвач: Всичките тези съставки ги слагаме в съдче и на котлона. Добавяме водичка за да къкри, да се свари ориза и да омекне зелето. След това добавяме малко червен пипер и за 30 минути яденето е готово. Това е една мързелива, лесна и вкусна рецепта.

А докато мързеливите сърми къкрят на огъня, бързо може да приготвим и вкусна разядка - смес от чесън , мед и орехи.

Христина Вафиати - майстор готвач: Освен мързеливите сърми и разядката, ако си вземем питка и добавим ошава, туршийките, плодовете и ядките - си стават 7 ястия. Така сме готови за Бъдни вечер - лесно и няма да губим много време.

Но каквато и да е празнична трапеза за Бъдни вечер, най-важното е цялото семейство да е заедно около нея. И задължително да има подправката, без която не можем - любов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен базар на грамофонни плочи в София
Коледен базар на грамофонни плочи в София
Бъдни вечер е най-важният празник за българите, твърди проучване
Бъдни вечер е най-важният празник за българите, твърди проучване