НОВИНИ

Левски "оживя" във Войнягово

Двоен празник за карловското село Войнягово. На Гергьовден преди 152 години Васил Левски е бил главен за първи учител в селото и имал 18 ученици. Всяка година на тази дата местни самодейци пресъздават моменти от времето, когато Левски е учителствал.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
17:33, 06.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Васил Кунчев станал учител в местното килийно училище само няколко дни, след като отрязъл косите си и се отказал от монашеството. Съгласил се да стане пръв учител в селото, защото познавал много добре хората и знаел, че няма да го предадат.

Пепа Танчева - предсдател на местното читалище във Войнягово: Когато са идвали турците да вземат данъка десятък, са ги лъжели, те са го виждали, но са били неграмотни и няма как да си правят сметка и затова са си казали ще главим Левски, за да може нашите деца да си правят сметката.

В ролята на апостола се превъплати 23-годишният Златко Танковски.

Златко Танковски: Доказал е, че е научил децата на четмо и писмо, да не се страхуват, да бъдат смели деца, да се изправят пред всички трудности...

Левски държал изключително много на авторитета и дисциплината. За първи път той въвел и спортните занимания. В училището, където е преподавал, превърнато в музей, за съжаление се пазят малко от вещите му, тъй като две пушки и елечето му са били откраднати преди години.

Пепа Танчева: В момента имаме писалката, която се е носела в пояса и една икона на светите братя Кирил и Методий, всъщност тя е рисувана на дърво, много красива и е стояла в класната стая.

Левски много обичал да пее на всеки празник в селото, и за това самодейци

изпяха няколко от характерните войняговски песни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православие по интернет
Православие по интернет
Акциите и петролът поевтиняха в Ню Йорк
Акциите и петролът поевтиняха в Ню Йорк