НОВИНИ

За първи път мюсюлманин ще е кмет на Лондон

Лейбъристката партия обяви победата на своя кандидат Садик Хан, който става първият мюсюлманин кмет на Лондон. 45-годишният син на автобусен шофьор спечели с близо 10% разлика срещу консерватора Зак Голдсмит - син на милиардер. На поста Хан ще наследи Борис Джонсън, който управлява британската столица осем години.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:55, 06.05.2016 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Консервативната партия и Шотландската национална партия са големите победители в регионалните избори във Великобритания. Опозиционните лейбъристи отслабиха позициите си в страната. Най-дългоочакваният резултат - битката за кметското кресло в Лондон печели лейбъристът мюсюлманин от пакистански произход Садик Хан. Изборите бяха последен тест за британските партии преди референдума за членството в Европейския съюз на 23 юни.

Лейбъристът Садик Хан е на път да стане първият градоначалник мюсюлманин на британската столица. Кандидатът на опозицията спечели убедително срещу претендента на консерваторите Зак Голдсмит.

Шотландската национална партия отбеляза историческа победа на изборите за нов шотландски парламент, но не успя да спечели мнозинство. Въпреки това успехът ще даде на шотландските националисти втори шанс да поискат свикване на нов референдум за независимост.

Никола Стърджън - лидер на Шотландската национална партия: Ще ръководя тази страна с увереност, кураж, с амбиция, с въображение.

Антиимигрантската и евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство - ЮКИП пък успя да спечели първите си места в Уелския регионален парламент. Очаква се лидерът й Найджъл фарадж да използва тази изборна победа в кампанията си за излизане от Евросъюза.

Опозиционните лейбъристи бяха изтласкани на трето място в Шотландия, остават водеща партия в Уелс, а в Англия запазват позициите си. Резултатите, обаче, не дават категорична положителна оценка за лидера им Джеръми Корбин, който води кампания за оставане в Евросъюза.

Джеръми Корбин, лидер на лейбъристите: Нашата партия продължава да стои зад стоманената индустрия, срещу орязването на разходите за инвалидност, срещу гротескните нива на неравенство във Великобритания.

След като консерваторите печелят позиции в Шотландия - премиерът Дейвид Камерън не изглежда по-слаб преди референдума. Дори загубата на кметското място в Лондон е в негова полза, тъй като кандидатът на торите Зак Голдсмит води активна кампания против членството в Европейския съюз. Но вчерашният вот не дава ясни индикации за настроенията на британците преди референдума за членство в съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕХ,КАЗАРМА!
ЕХ,КАЗАРМА!
Специален празник за специалните деца
Специален празник за специалните деца