Бившият министър на отбраната на Израел Авигдор Либерман заяви, че няма да подкрепи нито Беняамин Нетаняху, нито Бени Ганц за министър-председател след изборите миналата седмица.

© БГНЕС

Либерман, който реално би могъл да има решаваща роля при сформирането на правителство, направи това изявление по повод започналите при президента на страната Реувен Ривлин консултации с политическите партии във връзка с подкрепата им за потенциален министър-председател и сформиране на ново правителство.

Светската националистическа партия на Либерман „Нашият дом Израел” спечели 8 места в 120-местния парламент.

Либерман настоява за правителство за единство между неговата партия, дясната Ликуд на Бенямин Нетаняху и центристката „Синьо и бяло” на Бени Ганц.

Той се обяви против връщането на Нетаняху като министър-председател заради готовността му за коалиция с ултрарелигиозните партии, които искат да наложат религиозни закони върху светското население в страната.

По отношение на Ганц Либерман се опасява, че е възможно да постигне споразумение с религиозните партии или с арабските партии в Израел, които определя като „врагове”.