COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Либия спря хуманитарен кораб в Средиземно море

Либийската брегова охрана спря хуманитарен кораб за спасяване на мигранти в Средиземно море. Либийците са наредили на плавателния съд да поеме към Триполи, в противен случай по него ще бъде открит огън. За заплахата свидетелства фоторепортер, който е бил на борда. На кораба са пътували представители на испанска организация.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:39, 16.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Испанската неправителствена организация "Проактива Отворени обятия" потвърди, че корабът ѝ "Голфо адзуро" е имал сблъсък с либийската брегова охрана в международни води в Средиземно море. Според сведенията, испанците са получили ултиматум да поемат към Триполи и либийски териториални води, иначе срещу кораба ще бъде открит огън.

Представител на либийската брегова охрана: Ако не изпълните заповедите, ще ви вземем на прицел. Вече ви предупредих по-рано. Либийското правителство ви предупреди, но вие не слушате. Това е ваш проблем.

След това на кораба било наредено да напусне либийските териториални води. Той се насочил на север.

Представител на испанската неправителствена организация.: Днес на обяд, на 24 мили отстояние от либийския бряг, в западната част на Средиземно море, до нас се приближи корабът "Си Стар".

Корабът "Си Стар" се управлява от антимигрантска организация, която била забелязана да помага на либийските власти. Той е съпроводил испанския плавателен съд до напускането на либийските териториални води. По-рано правителството на Либия забрани на чуждестранни плавателни съдове да изпълняват мисии за спасяване на мигранти край бреговете на страната. Според информацията, случаят няма общо с Италия, която също обяви намерение да разположи няколко кораба в либийски води, за да се бори срещу трафика на мигранти и да намали притока им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Светът се отваря въпреки страха от коронавируса
Светът се отваря въпреки страха от коронавируса
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"