НОВИНИ

Либия спря хуманитарен кораб в Средиземно море

Либийската брегова охрана спря хуманитарен кораб за спасяване на мигранти в Средиземно море. Либийците са наредили на плавателния съд да поеме към Триполи, в противен случай по него ще бъде открит огън. За заплахата свидетелства фоторепортер, който е бил на борда. На кораба са пътували представители на испанска организация.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:39, 16.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Испанската неправителствена организация "Проактива Отворени обятия" потвърди, че корабът ѝ "Голфо адзуро" е имал сблъсък с либийската брегова охрана в международни води в Средиземно море. Според сведенията, испанците са получили ултиматум да поемат към Триполи и либийски териториални води, иначе срещу кораба ще бъде открит огън.

Представител на либийската брегова охрана: Ако не изпълните заповедите, ще ви вземем на прицел. Вече ви предупредих по-рано. Либийското правителство ви предупреди, но вие не слушате. Това е ваш проблем.

След това на кораба било наредено да напусне либийските териториални води. Той се насочил на север.

Представител на испанската неправителствена организация.: Днес на обяд, на 24 мили отстояние от либийския бряг, в западната част на Средиземно море, до нас се приближи корабът "Си Стар".

Корабът "Си Стар" се управлява от антимигрантска организация, която била забелязана да помага на либийските власти. Той е съпроводил испанския плавателен съд до напускането на либийските териториални води. По-рано правителството на Либия забрани на чуждестранни плавателни съдове да изпълняват мисии за спасяване на мигранти край бреговете на страната. Според информацията, случаят няма общо с Италия, която също обяви намерение да разположи няколко кораба в либийски води, за да се бори срещу трафика на мигранти и да намали притока им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 години от Шипченската епопея с мото Свободата през погледа на детските очи
140 години от Шипченската епопея с мото "Свободата през погледа на детските очи"
Как да защитим домовете си от кражби през лятото
Как да защитим домовете си от кражби през лятото