НОВИНИ

Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство

Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство. Поискаха по-висока потребителска такса, по-малко административна работа и отпадане на задължението да са на разположение 24 часа. Представители на медиците бяха приети от ръководството на здравното министерство. След срещата стана ясно, че министерството е проявило разбиране за част от проблемите. Лекарите обаче остават в протестна готовност.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:13, 01.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Протестиращите искат потребителската такса, която в момента е 2 лева и 90 стотинки да стане 5 лева и 10 стотинки.

д-р Павлина Здравкова - член на УС на дружеството на столичните общопрактикуващи лекари: Всичко друго се повиши, а нашата работа е свързана с осигуряване на материално-техническа база, на квалифициран персонал.

Медиците настояват институциите да поемат потребителската такса на пенсионери и хронично болни. Не искат да описват касови бележки след посещение на пенсионер, за да си получат парите от държавата.

д-р Мариян Недев - общопраткукуващ лекар: "Искаме да се занимаваме с медицина, а не с въвеждане на касови бележки."

Лекарите са против решението на здравното министерство извинителните бележки за учениците да станат безплатни.

д-р Павлина Здравкова - член на УС на дружеството на столичните общопрактикуващи лекари: Знаете ли какво се случва с подрастващите и тинейджърите - 50% от тях идват за извинителни бележки, просто защото не са отишли на училище и този документ се обезличава, ето така раздаван съвсем безплатно."

От здравното министерство казаха, че с въвеждането на електронното управление в здравеопазването бумащината ще намалее. Описването на касови бележки, обаче няма да се отмени.

д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: "Потребителската такса, това са неща, които касаят много промени в различни бюджети, които вече са приети. Когато се обсъждат параметрите на бюджета за следващата година, тогава е времето, когато трябва да се поставят тези въпроси."

Работна група ще търси варианти за отпадане на задължението за 24 часово разположение на лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив призовава гражданите да подават сигнали за опасни ледени висулки
Община Пловдив призовава гражданите да подават сигнали за опасни ледени висулки
Първомартенски протест „ЗА Пирин” в Русе
Първомартенски протест „ЗА Пирин” в Русе