НОВИНИ

​Лични лекари са въвели такси "издаване на извинителна бележка"

Лични лекари са въвели такси "издаване на извинителна бележка" и за издаване на болнични за деца. Това разказват в социалните мрежи майки, които обаче не пожелаха да застанат пред камера. Законно ли е това - потърсихме отговорите от здравното министерство и касата.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:04, 11.03.2017
8650
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В писмен отговор до майките от министерство на здравеопазването обясняват, че издаването на болничен лист и извинителна бележка е безплатно и допълват, че услугите се покриват от здравната каса.

Експертите на министерството не пожелаха да застанат пред камера и ни посъветваха да зададем въпросите си към здравната каса. Оттам ни съобщиха, че не заплащат издаването на извинителни бележки, а от лекарския съюз обясниха, че това дава право на личните лекари да искат такси от пациентите.

Галинка Павлова зам.-председател на БЛС: След като не е посочено като безплатно издаването на такъв медицински документ - колегите някъде по своя преценка биха могли в ценоразпис да запишат някаква такса, някаква сума срещу издаването на тази извинителна бележка.

Семейните лекари избират сами дали да въведат такса и колко ще струва извинителната бележка. Доктор Николова не е въвела таксата, защото част от пациентите ѝ имат сериозни финансови затруднения.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: При които взимането на такса няма да бъде въобще събираемо, нито възможно. Това поставя в неравностойно положение останалите ми пациенти, които работят, трудят се, да могат да си позволят единия лев, но след като не мога да си позволя да го взема от всички, не мога да си позволя и да го взема от този, който работи.

Марта Христозова има три момчета. До момента не й се е налагало да си плаща за извинителна бележка.

БНТ: Как бихте реагирали ако след време се въведе такава такса?

Марта Христозова - майка: Съвсем спокойно бих реагирала. Както, когато влизаш при доктора и си плащаш потребителската такса за преглед да ти се издаде някакъв документ, не трябва да има драма.

Според Марта цената на бележката не трябва да надхвърля 2 лева и 90, колкото е потребитеслката таска, а според доктор Николова бележката не трябва да е по-скъпа от 1 лев.

Д-р Гергана Николова -общопрактикуващ лекар: Това е хартия, принтер, тонер, време.

Относно искането на такса за издаване на болничен от лекарския съюз припомнят, че децата до 18 години не заплащат потребителска такса.

Галинка Павлова зам.-председател на БЛС: Записано е, че издаване на болничен лист не се издава потребителска такса. Никъде не е казано ако това е за майката, ако това е за бащата и т.н.

Павлова съветва пациентите да се информират добре за дейностите, които се покриват от касата и при съмнения за нарушения да подават сигнали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Ротердам забрани на турския външен министър да проведе митинг в града
Кметът на Ротердам забрани на турския външен министър да проведе митинг в града
Брюксел може да накаже България заради мръсния въздух
Брюксел може да накаже България заради мръсния въздух