НОВИНИ

Лични лекари все още очакват безплатните противограпни ваксини

В Русе все още няма безплатни противогрипни ваксини, от които могат да се възползват хората над 65-годишна възраст. Те трябваше да бъдат доставени в началото на октомври. По информация от личните лекари интересът към тях е голям. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обеща ваксините да бъдат доставени до края на ноември.

bnt avatar logo
от Роман Шушков
06:58, 07.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Д-р Айдън Джиниев е общопрактикуващ лекар в Русе и в Глоджево. Има 5 500 пациенти. Голямата част от възрастните хора са пожелали да се имунизират.

Д-р Айдън Джиниев - общопрактикуващ лекар: Ежедневно десетки хора се обаждат и питат, естествено ние не можем да отговорим нищо, защото нито имаме конкретна дата, нито сме получили ваксина.

Много русенци обаче не са дочакали безплатните ваксини и са си купили.

В Сутрешния блок на БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че фирмата доставчик е обещала да осигури 100 000 дози противогрипна ваксина между 15 и 20 ноември, които своевременно ще бъдат разпратени до личните лекари в страната. От тях обаче ще могат да се възползват само 10 % от здравноосигурените пенсионери. Предимство ще имат хората с рискови заболявания, при които грипът може да бъде фатален.

Д-р Айдън Джиниев - общопрактикуващ лекар: Медицински е съобразно първоначално да бъдат обхванати лицата с тежки хронични заболявания, със сърдечно-съдови, белодробни, диабет.

По програмата 65+ пациентите ще заплатят само потребителска такса за поставянето на ваксината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 ранени след нападение над автобуси в Буркина Фасо
60 ранени след нападение над автобуси в Буркина Фасо
Климатичните промени засягат водите на Нил
Климатичните промени засягат водите на Нил