НОВИНИ

Лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията след инфарктни 12-часови преговори

След близо 12-часови разговори европейските лидери успяха да постигнат споразумение за справяне с миграцията, което да е приемливо за всички държави.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:12, 29.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Италия заплаши да блокира снощи всички останалия решения от срещата на върха, ако лидерите не се договорят за миграцията. "Историческа" нарече срещата на върха за миграцията председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Доналд Туск използва по-силни думи и каза, че ако не успее да се обедини, ЕС ще покаже слабост, а от това ще се възползват популистките партии. Нещо, което никой не желае, по-малко преди година преди европейските избори.


;

Едно от най-обсъжданите предложения за справяне с нелегалната миграция е създаването на платформи извън Европейски съюз, а в Северна Африка, където да се отделят икономическите от истинските мигранти.

Засега обаче никоя африканска държава не е изявила желание да приеме такива пунктове.

Себастиян Курц, канцлер на Австрия: Платформи извън Европа, силен Фронтекс и засилване на съвместните действия с либийската брегова охрана ще доведат до намаляване на броя на идващите в Европа и до това мигрантите да се давят в Средиземно море.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Европа да бъде внимателна по отношение на Африка, за да не остава впечатлението за неоколониализъм.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Обръщам ви внимание, че ние тук в Брюксел не можем да вземаме решения вместо северноафриканските страни. Затова призовавам за сдържаност. Ако посланието ни е, че африканците трябва ще направят това, което искаме от тях, тогава всичко ще се провали.
;

За България като външна граница е важно и вторичното разпределение на мигрантите вътре в ЕС - да не се допуска те да бъдат връщани в държавите от първа линия, където са регистрирани. Германия се опитва договаря двустранни споразумения с Гърция и Италия именно с тази цел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смолян се възстановява след бедствието, нивото на прелялата река Черна намалява
Смолян се възстановява след бедствието, нивото на прелялата река Черна намалява
Задържаха нападателя, открил стрелба в редакцията на вестник в Мериленд
Задържаха нападателя, открил стрелба в редакцията на вестник в Мериленд