НОВИНИ

Сред срещата на върха: ЕС дава отсрочка за Брекзит при определени условия

Лидерите на Европейския съюз одобриха отлагане на Брекзит при определени условия. На двудневната среща на върха, която приключи в Брюксел, те решиха, че Великобритания може да напусне съюза на 22 май, ако следващата седмица британският парламент одобри споразумението за Брекзит. Друга важна тема в дневния ред на срещата бяха отношенията с Китай.Вижте повече във включването на кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова:

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:07, 22.03.2019
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Европа не трябва да се превръща в заложник на Брекзит - това каза френският президент Еманюел Макрон след края на двудневната среща, посветена почти изцяло на Брекзит. Европейските лидери и този път успяха да постигнат компромис, който е следният: Ако следващата седмица британският парламент одобри споразумението за Брекзит, Великобритания може да остане в ЕС до 22 май.

Ако обаче това споразумение бъде отхвърлено, крайната дата за напускане на Великобритания става 12-ти април, вместо както беше досега 29 март.


  • 29. март: настоящата дата за Брекзит според британското законодателство
  • 12. април: ако следващата седмица британските депутати не одобрят сделка за Брекзит, „всички възможности остават на масата“ до 12. април. Великобритания трябва да предложи някакъв изход, който европейските лидери да одобрят
  • 22. май: ако следващата седмица британските депутати не одобрят сделка за Брекзит, излизането от ЕС ще бъде отменено до тази дата
  • 23-26. май: датата за провеждане на изборите за Европарламент (26 май в България)

Доналд Туск каза, че е доволен от решението на лидерите за Брекзит. Според него всички опции остават отворени, а Великобританя все още е член на семейството.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Съдбата на Брекзит е в ръцете на нашите британски приятели. Ние бяхме готови за най-лошото, но се надяваме на най-доброто. Както знаете надеждата умира последна.


; Снимка, направена от българския посланик Димитър Цанчев, се превърна в истински хит на срещата на върха на ЕС, която се провежда и в момента в Брюксел. Тя показва как посланиците на всички държави членки и техните шерпи заедно работят върху текста на заключенията за Брекзит.;

Европейските лидери няма да се събират следващата седмица на извънредна среща за Брекзит. Те първо ще изчакат 12 април и следващите стъпки на Лондон.Друга важна тема от срещата на върха бяха отношенията между ЕС и Китай и търговските им връзки, които според Брюксел в момента не са равностойни.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Отношенията ни с Китай са добри, но не отлични. Китай е наш конкурент, но и партньор. Търговията между ЕС и Китай не е симетрична и това води до дисбаланси.

Европейските лидери обсъдиха и борбата с дезинформацията, киберсигурността и сигурността на новите 5G мрежи и климатичните промени.

;

Работата по Брекзит в Брюксел приключи, сега погледите отново са устремени към Лондон и към гласуването следващата седмица. Топката е в полето на Великобритания. Ако британците не искат да участват в Евроизборите, както премиерът им Тереза Мей увери своите колеги, те действително трябва да вземат решение какво бъдеще искат оттук нататък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: БСП не са гласували промените в Закона за устройство на територията
Нинова: БСП не са гласували промените в Закона за устройство на територията
​Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват сделките с апартаментите на властта
​Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват сделките с апартаментите на властта