НОВИНИ

Лидерите на политическите сили за оставката на кабинета

Как коментираха оставката на правителството лидерите на политическите сили в парламента.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
20:11, 16.11.2016
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

От ляво заявиха, че ще бъдат опозиция до край и няма да станат съучастници в приемането на бюджета за догодина. Посочиха, че ГЕРБ са загубили тези избори, и че най-големият проблем за хората, с който трябва да се справи управлението е бедността и безработицата.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП лява България":
Ние се гордеем с тази победа, но за нас това не е повод за самодоволство и агресия, защото никак не е достойно да риташ паднал на земята човек.Промяна в мнозинството в този парламент няма. Мнозинството е ГЕРБ, РБ и ПФ, които ги подкрепят. Ние в този парламент сме опозиция и ще останем такива до край.

От ДПС смятат, че този край на коалицията е бил предначертан, и сега е важно да не бъде допусната правителствената криза да прерастне в политическа и да се преведе страната към изборите със стабилни институции.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС
Това означава с консенсус да определим и датата на предсрочните избори и с консенсус да приемем бюджет осигуряващ нормалното функциониране на държавата и икономиката й. Днес трябва да се направи нужния компромис, а след това постигнатото трябва безкомпромисно да се изпълнява.

Независимият Лютви Местан пък отбеляза, че трябва да бъдат премахнати всички конституционни пречки за превръщането на България в модерна евроантлантическа държава.

Лютви Местан - независим депутат
Незабавно да започнат политически консултации не за това кога ще се проведат предсрочни парламентари избори за 44-то НС, а да започнат консултации за провеждане на избори за ново 8-мо ВНС

Реформаторите потвърдиха, че няма да се отметнат от партньорството си с ГЕРБ. Предупредиха обаче, че след оставката на кабинета държавата ще поеме по несигурен и опасен път.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ "Реформаторски блок":
Оценката ни за това правителство, поне на тези, които подкрепяме мнозинството е строго положителна, както за цялото правителство. Финансовата стабилност, може би, 13-милиардния фискален резерв е сиренцето, за което много политически мишки се надяват

Отдавна миналият в опозиция Радан Кънев пък припомни, че преди 3 години е предложил договорка за управление с мандат от 2 години и избори за Велико народно събрание заедно с президентските и президенът сега щял да бде десен. Според него това, което е довело до сегашната криза е желанието реформите да бъдат заобиколени.

Радан Кънев лидер на ДСБ
Ако ГЕРБ сега се разделя с управлението , то е защото съзнателно се отказа да скъса опашката, дебела свинска опашка , нещо което през цялото време ви обяснявахме ,че трябва да стане в името на доброто на държавата.

От Патриотичния фронт посочиха, че отминалият вот е бил не толкова избор на нов президент, колкото вот на недоверие срещу личността на Бойко Борисов.

Валери Симеонов - председател на ПГ "Патриотичен фронт":
Защото има едно изхабяване на лидерството и в лицето на Бойко Борисов хората решиха да нанесат звучен удар чрез гласуване против Бойко Борисов. Той сам го организира за съжаление, декларирайки, че той ще подаде оставка.

От АБВ заявиха, че ГЕРБ са превърнали президентските избори във вот на доверие към своето управление.

Светослав Белемезов, АБВ
Намираме се в критична, бих казал взривопасна ситуация. Неадекватната реакция на основната управляваща сила изправя страната пред политическа криза с трудно предвидими изход и последици.

От БДЦ похвалиха кабинета за финансовата и банковата стабилност.

Росен Петров - БДЦ:
Днес е един нормален ден за българската демокрация. Няма нищо по-нормално правителства и парламент да идват и да си отиват.

От ГЕРБ отново отбелязаха, че държавата е стабилна и че винаги са работили за тази стабилност.

Цветан Цветанов, ГЕРБ
Днес повече от всякога е алтернатива на това ,което имахме до настоящия момент реално няма. И алтернативата, която предлагат БСП- Лява България,аз съм убеден, че българските избиратели категорично ще кажат-не, защото спомените са им скорошни и те знаят много добре какво правеха и как управляваха във всичките си мандати БСП.

Цветанов призова останалите партии да проявят достатъчно разум и да приемат бюджета за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска младежка столица
Европейска младежка столица
Екоинспекцията затвори две производствени линии на френския завод в Русе
Екоинспекцията затвори две производствени линии на френския завод в Русе